πως να οδηγεις με ασφαλεια στον αυτοκινητοδρομο

Πως να οδηγείς με ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο!

Η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο για αρκετούς είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος! Αν και -θεωρητικά- η οδήγηση στις Εθνικές οδούς είναι πιο εύκολη από την αντίστοιχη οδήγηση στην πόλη ή σε επαρχιακούς δρόμους, για αρκετούς η οδήγηση στις μεγάλες ταχύτητες των αυτοκινητοδρόμων προκαλεί πονοκέφαλο!

Τι θα πρέπει όμως να κάνετε για να οδηγείτε με ασφάλεια και χωρίς φόβο στις σχετικά υψηλές ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου;

Εδώ στο blog του asfaleies24.gr σας έχουμε έναν πλήρη οδηγό με αυτά που θα πρέπει να προσέξετε για να αποβάλλετε το άγχος σας και να οδηγείτε ξέγνοιαστα στους μεγάλους δρόμους.

 

Αν δεν νιώθετε έτοιμοι, μην το πιέζετε – Κάντε ένα μάθημα οδήγησης!

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν νιώθετε έτοιμοι να οδηγήσετε σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, τότε μπορείτε να ζητήσετε από μια σχολή οδηγών να κάνετε όσα μαθήματα χρειάζεστε, στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να νιώσετε άνετα και να μπορέσετε να βγείτε μόνοι σας στον δρόμο.

Η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο είναι πολύ ασφαλής, αρκεί να προσέχετε μερικά βασικά πράγματα και φυσικά να μην σας κυριεύει το άγχος!

Η περισσότερη εκπαίδευση πάνω σε πιο γρήγορες και μεγαλύτερες ταχύτητες, θα σας χαρίσει ένα αίσθημα σιγουριάς που θα σας βοηθήσει να βγείτε στο δρόμο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

 

Οδηγείτε κοιτώντας μπροστά

Όταν οδηγάμε στον αυτοκινητόδρομο πρέπει να προσέχουμε τι γίνεται μπροστά μας, σε μεγάλη απόσταση, καθώς οι υψηλές ταχύτητες μηδενίζουν τις αποστάσεις. Έτσι, θα πρέπει να βρίσκεστε αρκετά δευτερόλεπτα μπροστά ώστε να αποφύγετε ένα ενδεχόμενο συμβάν, όπως ένα τρακάρισμα που έχει γίνει πιο μπροστά ή κάποιο ζώο που βγήκε ξαφνικά στον δρόμο.

 

Τηρείτε τα όρια ταχύτητας

Τα όρια ταχύτητας θα πρέπει να τα τηρείτε τόσο στο κατώτατο όριο των αυτοκινητοδρόμων όσο και -φυσικά- στο ανώτατο όριο. Οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα έχουν όριο 120-130 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ το κατώτατο όριο κυκλοφορίας είναι 70 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Εδώ να τονίσουμε ότι πρόστιμα υπάρχουν τόσο για μεγαλύτερες ταχύτητες από τα ανώτατα όρια, όσο και σε χαμηλότερες ταχύτητες από τα κατώτερα όρια! Η κίνηση με χαμηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο είναι εξίσου επικίνδυνη με την κυκλοφορία με αυξημένη ταχύτητα!

 

Προσοχή στις καιρικές συνθήκες

Μια δυνατή βροχή ή ένας συνεχόμενες αέρας μπορούν να επηρεάσουν το ταξίδι σας και την συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Προσέχετε ιδιαίτερα σε ακραίες συνθήκες και προσαρμόστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας, στις συνθήκες του δρόμου.

Η απόσταση ακινητοποίησης όταν το οδόστρωμα είναι βροχερό πολλαπλασιάζεται κι έτσι θα πρέπει να προσαρμόσεται ανάλογα την ταχύτητά σας.

Να οδηγάτε πάντα σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και να μην υπερβαίνετε τα όρια του αυτοκινήτου αλλά και τα δικά σας!

 

Ο κανόνας των 2 δευτερολέπτων

Υπάρχει ένα χρήσιμο tip όταν οδηγάμε στον αυτοκινητόδρομο, που μας βοηθάει να γνωρίζουμε αν κρατάμε τις σωστές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Καθώς οδηγείτε, βρείτε ένα μακρινό σταθερό σημείο και μετρήστε δυο δευτερόλεπτα από το προπορευόμενο όχημά σας. Αν περάσετε κάτω από τα 2 δευτερόλεπτα από το ίδιο σημείο, σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε μεγαλύτερη απόσταση από το μπροστινό σας αυτοκίνητο!

 

Οδηγείτε στη μεσαία ή στην δεξιά λωρίδα!

οδηγειτε στη μεσαια η στην δεξια λωριδα

Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για να προσπερνάτε άλλα οχήματα – μην οδηγείτε εκεί μόνιμα! Να οδηγείτε πάντα στη δεξιά ή μεσαία λωρίδα, αν ο δρόμος έχει 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση.

 

Μην παραλείπετε το διάλειμμα!

Ένα διάλειμμα κάθε 2 ώρες ή 200-250 χιλιόμετρα είναι απαραίτητο για να σας κρατήσει σε καλή οδηγική κατάσταση. Η συνεχής οδήγηση μπορεί να σας κουράσει και να επιφέρει κάποιο ατύχημα λόγω μικρής οδηγικής συγκέντρωσης.

 

Να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα

Στην Εθνική Οδό και στους αυτοκινητοδρόμους γίνονται αρκετά συχνά έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. Να έχετε πάντα μαζί σας την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, το δίπλωμά σας καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα χρειάζονται όπως κάρτα καυσαερίων, τελευταίος έλεγχος ΚΤΕΟ, κτλ.