τρακαρα και δεν εχω διπλωμα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τράκαρα και δεν έχω δίπλωμα – Τι γίνεται τώρα;

Η οδήγηση χωρίς δίπλωμα – και χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής – επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (χρηματικό πρόστιμο έως και φυλάκιση).

Τι γίνεται όμως αν εμπλακείς σε ατύχημα και δεν έχεις δίπλωμα ή δεν έχεις το δίπλωμα που απαιτεί η κατηγορία του οχήματος που οδηγείς;

Το φαινόμενα να εμπλακεί κάποιος σε ατύχημα δίχως να έχει το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης στη κατοχή του, είναι δυστυχώς αρκετά συχνό – ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί νεαρού οδηγούν μηχανές και μικρά μηχανάκια, χωρίς να έχουν το δίπλωμα οδήγησης ή – παλαιότερα – με το μικρό δίπλωμα για μηχανάκι 50cc, οδηγούσαν μεγαλύτερου κυβισμού μηχανές.

Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει αν σας τρακάρουν και δεν έχετε δίπλωμα ή αν τρακάρετε κάποιον εσείς.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Σας τράκαραν χωρίς δική σας υπαιτιότητα ενώ δεν έχετε δίπλωμα – Τι θα συμβεί

Αν καθώς οδηγούσατε αυτοκίνητο ή μηχανή χωρίς δίπλωμα, σας τράκαραν χωρίς να έχετε υπαιτιότητα, τότε η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού θα σας αποζημιώσει για τις υλικές ζημιές, όμως θα πρέπει να περιμένετε το πρόστιμο λόγω μη κατοχής διπλώματος οδήγησης από την αστυνομία καθώς και το αντίστοιχο δικαστήριο.

Τρακάρατε με δική σας υπαιτιότητα ενώ δεν έχετε δίπλωμα

Αν τρακάρατε με δική σας υπαιτιότητα και δεν έχετε δίπλωμα οδήγησης, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα αποζημιώσει στο ακέραιο το άλλο όχημα αλλά μετά θα ζητήσει όλο το ποσό της αποζημίωσης από εσάς καθώς και τον κάτοχο του οχήματος.

Στην ουσία εσείς θα πληρώσετε από την τσέπη σας τη ζημιά που προκαλέσατε στο άλλο όχημα ενώ ταυτόχρονα θα έχετε να αντιμετωπίσετε τις ποινικές κυρώσεις και το πρόστιμο της τροχαίας λόγω μη κατοχής άδειας οδήγησης.

Σκεφθείτε την οικονομική ζημιά που θα έχετε, αν προκαλέσετε ζημιές ύψους 20.000€ σε ένα άλλο αυτοκίνητο και να πρέπει να τις πληρώσετε από την τσέπη σας.

Τα παραπάνω ισχύουν ακόμα κι αν έχετε δίπλωμα διαφορετικής κατηγορίας – για παράδειγμα έχετε δίπλωμα για μηχανάκι έως 50 κυβικά και εσείς οδηγείτε μηχανή 125cc.

Σας τράκαρε οδηγός χωρίς δίπλωμα;

Αν σας τράκαρε ένα όχημα που ο οδηγός του δεν είχε δίπλωμα, τότε εφόσον έχει ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής – ανάλογα το όχημα που οδηγούσε – θα αποζημιωθείτε κανονικά από την ασφαλιστική του εταιρεία εφόσον κάνει θετική δήλωση. Για εσάς δηλαδή δεν αλλάζει κάτι ως προς τη διαδικασία αποζημίωσης.

Από την άλλη, η ασφαλιστική εταιρεία θα στραφεί εναντίον του οδηγού χωρίς δίπλωμα για να εισπράξει το κόστος της αποζημίωσης ενώ ο οδηγός θα αντιμετωπίσει και όλες τις χρηματικές και διοικητικές ποινές (πρόστιμο 200€ και φυλάκιση έως 1 χρόνο).

Αν υπάρχουν τραυματισμοί, τότε οι ποινές είναι μεγαλύτερες.

Τι συμβαίνει με τον κάτοχο του οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος

Σε περίπτωση ατυχήματος με δική σας υπαιτιότητα, που δεν έχετε δίπλωμα οδήγησης, η ασφαλιστική εταιρεία θα στραφεί και εναντίον του κατόχου του οχήματος για να εισπράξει την αποζημίωση που κατέβαλε στον άλλον παθόντα.

Ο κάτοχος του οχήματος φέρει ευθύνη ίση με την αξία που είχε το όχημα την προηγούμενη χρονιά πριν το ατύχημα.

Όπως καταλαβαίνουμε, η οδήγηση χωρίς δίπλωμα μπορεί να αποβεί πέρα από επικίνδυνη και πολύ κοστοβόρα για την τσέπη σας.

Μην οδηγείτε ποτέ χωρίς να έχετε την κατάλληλη άδεια οδήγησης καθώς επίσης και ασφάλεια μηχανής σε περίπτωση κατοχής δικύκλου.

Αν οδηγείτε αυτοκίνητο, τότε μπορείτε να βρείτε στο Asfaleies24.gr οικονομική ασφάλεια αυτοκινήτου με κόστος από μόλις 42€ το εξάμηνο, ώστε να μην αφήσετε το όχημά σας ανασφάλιστο και επιβαρυνθείτε με αρκετά μεγάλο πρόστιμο καθώς επίσης ταυτόχρονα και ποινικές κυρώσεις.