πλεονεκτηματα μικτης ασφαλειας αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου

Συχνά ακούμε για την μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου ή αλλιώς ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη ιδίων ζημιών. Πότε είναι χρήσιμη αυτή η ασφάλεια και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της;

Η μικτή ασφάλεια είναι μια πολύ χρήσιμη ασφάλιση, ιδιαίτερα για καινούργια και ακριβά αυτοκίνητα. Είναι εκεί για να ασφαλίσετε στην ουσία το κεφάλαιο και την αγορά σας, πληρώνοντας κάτι παραπάνω απ’ότι θα δίνατε στην βασική, υποχρεωτική ασφάλιση.

Εδώ θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας μικτής έτσι ώστε να αποφασίσετε μόνοι σας αν αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς και σε ποιες περιπτώσεις!

Πλεονεκτήματα μικτής ασφάλειας

# Σιγουριά και προστασία του κεφαλαίου σας

Δίνοντας ένα ποσό παραπάνω από το κόστος της βασικής ασφάλειας, μπορείτε πολύ εύκολα να ασφαλίσετε το κεφάλαιο που δαπανήσατε και να είστε σίγουροι πως σε κάθε περίπτωση, θα λάβετε αποζημίωση οτιδήποτε κι αν συμβεί, ακόμα και η ευθύνη είναι δική σας!

Αν δεν έχετε μικτή ασφάλεια και εμπλακείτε σε ατύχημα με δική σας ευθύνη, τότε το άλλο όχημα θα αποζημιωθεί από την ασφαλιστική σας όμως τα έξοδα του δικού σας αυτοκινήτου, θα τα επωμιστείτε εσείς.

Σίγουρα κανείς δεν θα θέλει να έχει αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ και να εμπλακεί άθελά του σε ένα ατύχημα με δική του υπαιτιότητα. Εκεί αυτομάτως μπορεί να χάσει όλο το κεφάλαιο που είχε δαπανήσει, αν δεν έχει μικτή ασφάλεια ώστε να τον αποζημιώσει.

 

# Ενεργοποίηση της μικτής ασφάλειας σε αρκετές περιπτώσεις

Η μικτή ασφάλεια μπορεί να ενεργοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις και όχι μόνο σε τρακάρισμα με δική σας υπαιτιότητα.

Για παράδειγμα αν κάποιος σας τρακάρει παρκαρισμένο και φύγει, δίχως να αφήσει στοιχεία επικοινωνίας και δεν υπάρχουν μάρτυρες, τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε την μικτή ασφάλεια ώστε να φτιάξετε το αυτοκίνητό σας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Το ίδιο ισχύει κι αν εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο, καθώς η αποζημίωση από την ασφαλιστική σας θα είναι πιο γρήγορη μέσω της μικτής κάλυψης, παρά από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Βέβαια, σε αρκετά συμβόλαια πλέον οι ασφαλιστικές προσφέρουν κάλυψη από ανασφάλιστο, καθώς αναλαμβάνουν αυτές την αποζημίωσή σας και έπειτα τη ζήτησή τους από το Επικουρικό.

 

# Συνήθως value for money για καινούργια και ακριβά αυτοκίνητα

Η μικτή συνήθως είναι value for money για τα ακριβά ή τα καινούργια αυτοκίνητα. Η επιβάρυνση που έχετε σε σχέση με μια ασφάλεια πυρός κλοπής είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που αποκτάτε από μια πλήρη ασφάλιση ιδίων ζημιών.

Γενικά η μικτή ασφάλεια προτείνεται για όλα τα καινούργια αυτοκίνητα και μέχρι αυτά να έχουν πέσει σε μια αξία που να μπορείτε να την καλύψετε με ιδία κεφάλαια πλέον – συνήθως γύρω στις 8 με 10 χιλιάδες.

Όταν το αυτοκίνητο έχει χαμηλότερη αξία, τότε συνήθως η μικτή δεν αξίζει να συνεχιστεί.

 

Μειονεκτήματα μικτής ασφάλισης

# Υψηλό κόστος

Όσο value for money να είναι μια μικτή κάλυψη, σίγουρα έχει υψηλότερο κόστος από μια απλή ασφάλεια ή ακόμα και από ένα ασφαλιστήριο αυτοκινήτου πυρός κλοπής.

Το κόστος της μικτής μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει το ασφάλιστρο, αναλόγως την αξία και τον τύπο του αυτοκινήτου.

Εξαιτίας αυτού, αρκετοί ιδιοκτήτες «ρισκάρουν» και δεν ασφαλίζουν με μικτή ασφάλεια τα καινούργια τους οχήματα, με αποτέλεσμα σε κάποιο ατύχημα να το σκέφτονται διπλά και τριπλά.

 

# Ύψος απαλλαγής

Στις περισσότερες περιπτώσεις μικτής ασφάλειας υπάρχει και ο όρος της απαλλαγής. Η απαλλαγή είναι το ποσό της δικιάς σας συμμετοχής σε κάθε ζημία που ενεργοποιείται η μικτή κάλυψη.

Για παράδειγμα, αν ενεργοποιήσετε τη μικτή για ένα ατύχημα που δημιούργησε δικό σας κόστος ζημιών 5000€ και η απαλλαγή είναι 1000€, τότε εσείς θα πληρώσετε τα πρώτα 1000€ και τα υπόλοιπα η ασφαλιστική εταιρεία.

Η απαλλαγή βρίσκεται εκεί για 2 βασικούς λόγους:

  • Την αποφυγή της ασφαλιστικής απάτης: Να μη γίνει δηλαδή σωστή χρήση της μικτής και να προσπαθήσετε να «εξαπατήσετε» την ασφαλιστική.
  • Την μείωση του ασφαλίστρου: Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο πιο μικρό είναι το ασφάλιστρο που θα κληθείτε να πληρώσετε.

Τα ποσά της απαλλαγής ξεκινάνε συνήθως από 300€ και φτάνουν μέχρι τις 5000€. Όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή, τόσο μειώνεται το κόστος για την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Συνήθως τη μικτή ασφάλεια τη χρειαζόμαστε για μια μεγάλη ζημιά και όχι μικροζημιές που μπορεί να προκληθούν καθημερινά. Έτσι, εφόσον τα οικονομικά μας το επιτρέπουν, μπορούμε να έχουμε μια υψηλή απαλλαγή και να μειώσουμε αντίστοιχα και το κόστος ασφάλισης.

 

# Μπορεί να την πληρώνεις χρόνια και να μην την χρειαστείς

Εδώ είναι και το ρίσκο της μικτής κάλυψης: Μπορεί να την πληρώνεις για παράδειγμα 10 χρόνια μέχρι να μειωθεί η αξία του οχήματός σου και να μην τη χρειαστείς ποτέ!

Όμως σε αυτά τα 10 χρόνια θα έχεις δώσει ένα πολύ σεβαστό ποσό!

Ο κάθε ιδιοκτήτης κρίνει ανάλογα τα οικονομικά του και τις ανάγκες που έχει και αποφασίζει αν χρειάζεται μια μικτή ασφάλεια ή όχι.

 

Συμπεράσματα

Το αν αξίζει ή όχι η μικτή ασφάλεια είναι κάτι τελείως υποκειμενικό που εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν, πριν αποφασίσετε.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δείτε τι καλύπτει μια μικτή ασφάλεια καθώς και το κόστος αυτής, με μια αναζήτηση για ασφάλεια αυτοκινήτου στο asfaleies24.gr!

Μέσα από το online ασφαλιστικό μας πρακτορείο μπορείτε να συγκρίνετε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες, να βρείτε τη φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου online με τις καλύψεις που επιθυμείτε και φυσικά να προσθέσετε μικτή κάλυψη ιδίων ζημιών!

Οι σύμβουλοί μας είναι διαθέσιμοι για εσάς στο 210.3000.352 για να σας δώσουν τις καλύτερες συμβουλές γύρω από μια μικτή ασφάλεια για το αυτοκίνητό σας!