Γιατί είναι υποχρεωτική η ασφάλεια αυτοκινήτου;

γιατι ειναι υποχρεωτικη η ασφαλεια αυτοκινητου

Γιατί είναι υποχρεωτική η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι μια υποχρεωτική ασφαλιστική υποχρέωση που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, για να κυκλοφορούν νόμιμα στους δρόμους.

Σε περίπτωση μη ασφάλισης, τότε ο ιδιοκτήτης έχει χρηματικές ποινές ενώ διώκεται και ποινικά.

Γιατί όμως η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική ενώ άλλες ασφάλειες, όπως η ασφάλεια σπιτιού ή η ασφάλεια υγείας, δεν είναι;

Τι ξεχωρίζει την ασφάλεια αυτοκινήτου από τις άλλες ασφαλίσεις; Σε αυτό το άρθρο, με τη βοήθεια των πιστοποιημένων συμβούλων μας, θα αναλύσουμε γιατί η ασφάλιση οχημάτων είναι – και πρέπει – υποχρεωτική ενώ οι υπόλοιπες ασφαλίσεις προαιρετικές, ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας.

Γιατί πρέπει να είναι υποχρεωτική η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Όταν κυκλοφορείς ένα όχημα στο δρόμο, τότε αποτελείς μια «απειλή» για τα άλλα οχήματα, καθώς μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνει κάποιο ατύχημα.

Αν τρακάρεις ένα άλλο αυτοκίνητο με δική σου υπαιτιότητα, τότε η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες ώστε να αποζημιώσει το παθών όχημα.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης γνωρίζει πως έχει την αξιοπιστία μιας μεγάλης εταιρείας από πίσω του και πως θα λάβει σίγουρα την αποζημίωση που του αναλογεί.

Αν δεν υπήρχε η υποχρεωτική ασφάλιση, τότε θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης που δεν είχε την υπαιτιότητα, να «κυνηγήσει» τον οδηγό που τον τράκαρε, ώστε να πάρει – κι αν – το κόστος της ζημιάς του.

Γι’αυτό το λόγο υπάρχει η υποχρεωτικότητα στην ασφάλεια αυτοκινήτου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να ρυθμίζουν άμεσα τις αποζημιώσεις προς τα παθόντα οχήματα.

 

Ποια ασφάλεια είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα

Στις ασφάλειες αυτοκινήτου υποχρεωτική είναι μόνο η αστική ευθύνη έναντι τρίτων και η αστική ευθύνη για ζημιές – δηλαδή οι 2 καλύψεις που δίνουν τη δυνατότητα στην ασφαλιστική εταιρεία να αποζημίωση τρίτους ή ζημιές σε αντικείμενα, σε περίπτωση δικού σας ατυχήματος.

Οι ασφάλειες που περιλαμβάνουν εξτρά καλύψεις όπως τα πακέτα πυρός-κλοπής ή η μικτή ασφάλεια, είναι προαιρετικές καλύψεις και σκοπό έχουν να προσφέρουν καλύτερες καλύψεις και μεγαλύτερη προστασία στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για ζημιές που θα προκύψουν από άλλα συμβάντα ή δική του αμέλεια (ιδίες ζημιές).

 

Είναι υποχρεωτικό να έχω οδική βοήθεια ή κάποια άλλη κάλυψη;

Όχι! Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υποχρεωτική είναι μόνο η βασική ασφάλιση που καλύπτει την αστική ευθύνη – δηλαδή θα αποζημιώσει τρίτα μέρη για τη δική σας υπαιτιότητα.

Αν θα βάλετε εσείς οδική βοήθεια ή άλλες εξτρά καλύψεις στο ασφαλιστήριό σας, αυτό είναι κάτι αποκλειστικά δικό σας με σκοπό να αυξήσετε περαιτέρω την κάλυψη της ασφάλειάς σας.

 

Ποιες άλλες ασφάλειες είναι υποχρεωτικές

Υπάρχουν μερικές ακόμα ασφάλειες που είναι υποχρεωτικές και περισσότερο έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα επαγγέλματα που επιφέρουν ρίσκο και μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική ζημιά τους πελάτες τους.

Τέτοια επαγγέλματα που χρειάζονται υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για να ξεκινήσουν τις εργασίες είναι το επάγγελμα του ασφαλιστή για κάλυψη τυχόν λαθών και παραλείψεων έναντι των πελατών τους, τα δημόσια έργα, επαγγέλματα με επικινδυνότητα ζημιών, κ.α.

Γενικά όταν μπορεί να τεθεί θέμα αποζημίωσης και αξιώσεων από τρίτα μέρη, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση γι’αυτό το επάγγελμα.

 

Σύγκρινε τιμές και βρες τη δική σου ασφάλεια αυτοκινήτου στο asfaleies24.gr

Στο Asfaleies24 συγκρίνεις τιμές ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και αγοράζεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό online, από την άνεση του καναπέ σου!

Όμως δεν σταματάμε εδώ! Πέρα από την υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου που πρέπει να έχεις, μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορείς ακόμα να συγκρίνεις τιμές και να βρεις ασφάλεια σπιτιού, ασφάλεια σκάφους καθώς φυσικά και ασφάλεια μηχανής – που είναι υποχρεωτική όπως η ασφάλιση αυτοκινήτου.

Δες όλα τα ασφαλιστικά πακέτα που προσφέρουν οι συνεργάτες μας, σύγκρινε τις καλύψεις και τις τιμές του και αγόρασε χωρίς δικαιολογητικά σε 1 μόλις λεπτό τη φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου!