Έπεσε ένα δέντρο στο αμάξι μου – Ποιος θα με αποζημιώσει
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Έπεσε ένα δέντρο στο αμάξι μου – Ποιος θα με αποζημιώσει;

Αν έχετε αφήσει το αυτοκίνητό σας σε εξωτερικό χώρο και γυρνώντας σε αυτό, βλέπετε ένα δέντρο να έχει πέσει, τότε σίγουρα καταλαβαίνουμε πως νιώθετε!

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε ποιος ευθύνεται για το πέσιμο ενός δέντρου και από ποιον πρέπει να αναζητήσετε την αποζημίωσή σας, ανάλογα την ασφαλιστική κάλυψη που έχετε.

Ποιος ευθύνεται για την πτώση των δέντρων;

Αναλόγως που βρίσκονται τα δέντρα, συνήθως την ευθύνη για τη συντήρησή τους την έχει ο δήμος και η Περιφέρεια.

Αν το δέντρο ανήκει σε ιδιώτη (σε κάποιο χωράφι) και προεξέχει στο δρόμο, τότε ο δήμος έχει την ευθύνη πάλι, να το περιποιηθεί και να κόψει ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια πεζών και αυτοκινήτων.

Συνήθως για τους περισσότερους δρόμους που βρίσκονται εντός πόλης, την ευθύνη τους την έχει ο δήμος ενώ για περιφερειακούς δρόμους ή Εθνικές Οδοί χωρίς παραχώρηση σε κάποια εταιρεία, την ευθύνη την έχει – συνήθως – η εκάστοτε Περιφέρεια.

Θα αποζημιωθώ από την ασφαλιστική μου εταιρεία ή το δήμο;

Εδώ η κατάσταση περιπλέκεται και εξαρτάται από την ασφάλεια αυτοκινήτου που έχετε καθώς και πόσο θέλετε να τρέξετε το αίτημά σας.

Για αρχή, αν έχετε μια απλή βασική ασφάλεια με τις υποχρεωτικές καλύψεις, τότε η πτώση δέντρων και γενικά οι ζημίες από φυσικά φαινόμενα δεν καλύπτονται στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας. Ο μόνος τρόπος για να αποζημιωθείτε είναι από το δήμο και την άσκηση αγωγής εναντίον του.

Αντίθετα, αν έχετε ένα πακέτο πυρός/κλοπής με κάλυψη φυσικών φαινομένων – που να συμπεριλαμβάνει την πτώση δέντρων – ή ένα πακέτο ολοκληρωμένης μικτής ασφάλειας, τότε μπορείτε να αποζημιωθείτε και από την ασφαλιστική σας εταιρεία (θα δούμε παρακάτω πως).

Ασχέτως το αν θα διαλέξετε τον δρόμο αποζημίωσης από την ασφαλιστική σας εταιρεία, ο δήμος ή η Περιφέρεια είναι υπεύθυνοι για την αποζημίωσή σας.

Για να διεκδικήσετε όμως τα έξοδα ζημίας καθώς και τυχόν άλλα έξοδα όπως διαφυγόντα κέρδη, ηθική βλάβη, κ.α., θα πρέπει να ασκήσετε αγωγή κατά του δήμου και να μπείτε σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει κάποια χρόνια.

Εδώ να τονίσουμε τη σημασία της νομικής προστασίας – μιας πολύ σημαντικής προαιρετικής κάλυψης που προστατεύει τα συμφέροντά σας σε καταστάσεις όπως αυτή.

Η νομική προστασία θα αναλάβει όλα τα έξοδα και θα τρέξει για εσάς τη διαδικασία για να αποζημιωθείτε από το δήμο ή την Περιφέρεια, ανάλογα ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση στο κομμάτι που έπεσε το δέντρο.

Αυτά αφορούν αν ακολουθήσετε το κομμάτι της αποζημίωσης από το δήμο/Περιφέρεια κι αν έχετε βασική ασφάλεια που δεν καλύπτετε από την ασφάλεια αυτοκινήτου σας.

Αν έχετε ένα πακέτο πυρός/κλοπής ή μικτής ασφάλισης, τότε μπορείτε να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία αρκεί να υπάρχει η αντίστοιχη κάλυψη στο πακέτο σας.

Αποζημίωση για πτώση δέντρου από την ασφάλεια αυτοκινήτου

Για να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία θα πρέπει, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, να έχετε μια ασφάλεια αυτοκινήτου πυρός/κλοπής (με κάλυψη φυσικών φαινομένων που να συμπεριλαμβάνει την πτώση δέντρων) ή μικτής κάλυψης.

Για την αποζημίωσή σας θα πρέπει να καλέσετε επί τόπου τη φροντίδα ατυχήματος ώστε να έρθει εκπρόσωπος της εταιρείας, να τραβήξει φωτογραφίες και να σας βοηθήσει στη συμπλήρωση όλων των εντύπων που είναι απαραίτητα να υποβληθούν στην ασφαλιστική εταιρεία.

Έπειτα, είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί η εκχώρηση των αιτημάτων σας έναντι του δήμου, ώστε να κυνηγήσει η ασφαλιστική εταιρεία τα έξοδα της αποζημίωσης από τον αρμόδιο δήμο ή Περιφέρεια.

Εσείς πάντως, αν έχετε την κάλυψη φυσικών φαινομένων που να καλύπτει πτώση δέντρου, θα αποζημιωθείτε κανονικά από την ασφαλιστική σας!

Πως μπορώ να προστατευτώ από μια πτώση δέντρου

Οι πτώσεις δέντρων συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια θεομηνιών και άστατου καιρού. Γι’αυτά τα γεγονότα, υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση από τις αρμόδιες αρχές και γνωρίζουμε μερικές ημέρες πιο πριν.

Καλό είναι όταν μαθαίνετε ότι θα επικρατήσουν τέτοιες συνθήκες στην περιοχή σας, να απομακρύνετε το αυτοκίνητο από μέρη που μπορεί να πέσουν δέντρα και αν έχετε τη δυνατότητα να το παρκάρετε σε κάποιο κλειστό πάρκινγκ.

Η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη σε αυτήν την περίπτωση, από το να «κυνηγάτε» μετά την αποζημίωσή σας και να τρέχετε να επιδιορθώνετε τις ζημίες!

Που θα βρω ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη για πτώση δέντρου

Μα φυσικά στο asfaleies24! Μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να ανακαλύψετε όλα τα διαθέσιμα ασφαλιστικά πακέτα των εταιρειών, δηλαδή προσφορές για βασική ασφάλεια, πυρός/κλοπής και μικτής ολοκληρωμένης ασφάλισης.

Συγκρίνετε πακέτα και τιμές από 29 εταιρείες και αγοράστε μια ασφάλεια αυτοκινήτου σε μόλις 2 λεπτά με κάλυψη για πτώση δέντρου μέσα από την ιστοσελίδα μας!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373