Πώς θα μεταφέρω με ασφάλεια τη μηχανή με τρείλερ;

μεταφορα μηχανης με το τρειλερ

Πως θα μεταφέρω με ασφάλεια τη μηχανή με τρέιλερ

Αν έχετε κάποια μηχανή που τη χρησιμοποιείτε αποκλειστικά στο βουνό ή εκτός δρόμου, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να την μεταφέρετε μέχρι τον τόπο δράσης με το τρέιλερ.

Υπενθύμιση: Ακόμα κι αν την κυκλοφορείτε λίγες ημέρες τη μηχανή σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ενεργή ασφάλεια μηχανής και πινακίδες κυκλοφορίας – σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύετε με πρόστιμο και ποινικές κυρώσεις!

Πως όμως μπορείτε να μεταφέρετε με ασφάλεια τη μηχανή σας, χωρίς να κινδυνεύσετε ούτε εσείς ούτε οι άλλοι χρήστες της οδού;

Ανάλογα με το είδος του οχήματος που έχετε, υπάρχουν και ειδικοί τρόποι για να ρυμουλκήσετε τη μηχανή σας. Η πιο συνηθισμένη είναι πάνω σε ειδικό τρέιλερ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως πλέον όλα τα τρέιλερ εκδίδουν άδεια κυκλοφορίας αυτόνομη και ασφαλίζονται αυτοτελώς – δεν έχει δηλαδή η ασφάλεια αυτοκινήτου προέκταση για ασφάλιση του τρέιλερ.

Μόλις βγάλετε την άδεια κυκλοφορίας του τρέιλερ, μπορείτε online μέσα από το asfaleies24.gr να ασφαλίσετε το τρέιλερ από μόλις 29€ / έτος!

Πάμε πίσω όμως να δούμε πως μπορείτε να μεταφέρετε με ασφάλεια τη μηχανή σας με το τρέιλερ.

 

Μεταφορά μηχανής με ρυμουλκούμενο

Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ μιας κλειστής καρότσας ή ενός ανοιχτού τρέιλερ. Τα κλειστά τρέιλερ είναι κατάλληλα για μεταφορά μηχανών και ποδηλάτων και προσφέρουν μια επιπλέον προστασία και ασφάλεια.

Από την άλλη, είναι λίγο πιο βαριά από τα συμβατικά τρέιλερ και μπορεί να είναι και πιο δύσκολα στη ρυμούλκηση. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο με τρέιλερ ώστε να ρυμουλκήσετε με ασφάλεια τόσο για εσάς όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες της οδού.

Για να ανεβάσετε τη μηχανή σας στο τρέιλερ, χρησιμοποιείστε είτε την ενσωματωμένη ράμπα του τρέιλερ – εφόσον διαθέτει – είτε μια εξτρά ράμπα που θα μπορέσετε να την αποθηκεύσετε έπειτα στο τρέιλερ με ασφάλεια.

 

Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη φόρτωση της μηχανής

μεταφορα μηχανης με κλειστο τρειλερ

Κατά τη φόρτωση της μηχανής στο τρέιλερ θα πρέπει να προσέξετε την κατανομή βάρους καθώς και να φορτωθεί έτσι όπως πρέπει, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας του εργοστασίου.

Η μηχανή θα πρέπει να φορτωθεί στα σημεία που έχει το τρέιλερ και όχι πιο πίσω ή πιο μπροστά καθώς μετά αλλάζει η γεωμετρία και το κέντρο βάρους του τρέιλερ, με συνέπεια να επηρεάζεται η οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Αν παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης το τρέιλερ να μην έχει σωστή συμπεριφορά, τότε αυτό σημαίνει πως ίσως δεν έγινε σωστή κατανομή βάρους και πρέπει να την ξανά τοποθετήσετε τη μηχανή σας.

Αυτό θα το καταλάβετε αν το τρέιλερ πηγαίνει «δεξιά-αριστερά» στο δρόμο ή δεν έχει σωστή αντιμετώπιση στα φρεναρίσματα του αυτοκινήτου.

 

Πως θα ασφαλίσετε τη μηχανή πάνω στο τρέιλερ

Όταν μεταφέρετε τη μηχανή με το τρέιλερ, θα πρέπει να την ασφαλίσετε με ειδικούς ιμάντες έτσι ώστε να είναι σε σταθερή θέση και να μην «παίζει» με τις ανωμαλίες του δρόμου ή τις λακκούβες που μπορεί να συναντήσετε.

Η ασφάλιση της μηχανής με ιμάντες θα πρέπει να γίνει τόσο στον μπροστινό τροχό με το σώμα του τρέιλερ όσο και στον πίσω τροχό.

Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι σφιχτά δεμένοι και δεν υπάρχουν κενά.

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Μόλις ξεκινήσετε το ταξίδι σας και μετά από περίπου 30 λεπτά και μερικά χιλιόμετρα, σταματήστε στην άκρη του δρόμου σε ένα ασφαλές σημείο και ελέγξτε ότι οι ιμάντες παραμένουν σφιχτά δεμένοι και ότι δεν έχουν χαλαρώσει. Αν τους δείτε χαλαρωμένους, θα πρέπει να τους σφίξετε ξανά.

Η οδήγηση με τρέιλερ απαιτεί κάποιες αλλαγές από τη μεριά σας, όπως το να οδηγάτε πιο σιγά και να κάνετε πιο ήπιες κινήσεις – δηλαδή να μην έχετε μεγάλες αλλαγές πορείας ή να στρίβετε απότομα.

Προτιμήστε να κάνετε μια εξάσκηση σε κάποιον ανοικτό χώρο έτσι ώστε να δείτε τη συμπεριφορά του τρέιλερ μαζί με την μηχανή σας, πριν βγείτε σε δημόσιο δρόμο.

 

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, λύστε με προσοχή τους ιμάντες από τη μηχανή, τοποθετήστε τις μπάρες στο τρέιλερ και σιγά σιγά μετακινείστε τη μηχανή για να την κατεβάσετε. Καλό είναι να έχετε κάποιο ακόμα άτομο ώστε να σας βοηθήσει, καθώς το κατέβασμα της μηχανής από το τρέιλερ, είναι πιο δύσκολο από το ανέβασμα και εύκολα μπορεί η μηχανή να φύγει και να σας χτυπήσει.

Να ακολουθείτε πάντα όλους τους κανόνες ασφαλείας καθώς και τα όρια ρυμούλκησης που έχει το κάθε τρέιλερ όπως επίσης και το αυτοκίνητο που το έλκει. Μην ξεπερνάτε ποτέ αυτά τα όρια καθώς τίθενται μεγάλα θέματα ασφαλείας που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τόσο εσάς όσο και τους άλλους χρήστες της οδού.