τι να προσεξετε σε μια ενοικιαση αυτοκινητου

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο

Η ενοικίαση αυτοκινήτου, ειδικά σε μέρη όπου η δημόσια συγκοινωνία είναι ελλιπής, κρίνεται απαραίτητη αν θέλετε να έχετε την άνεσή σας και να εξερευνήσετε ένα καινούργιο μέρος.

Τι πρέπει όμως να προσέξετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ενοικίαση; Ποιοι είναι κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή;

 

1. Έρευνα αγοράς

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην ενοικίαση αυτοκινήτου, θα πρέπει να κάνετε μια σπουδαία και εις βάθος έρευνα αγοράς. Τόσο μέσω διαδικτύου πριν φτάσετε στον τόπο προορισμού όσο και εκεί στα τοπικά γραφεία αν δεν έχετε βρει αυτό που ψάχνετε μέσω του ίντερνετ.

Είναι σίγουρο ότι θα βρείτε αρκετές διαφορετικές τιμές και με καλό ψάξιμο, θα ανταμειφθείτε με μια καλή προσφορά και θα εξοικονομήσετε χρήματα!

 

2. Αποφύγετε τα γραφεία στο αεροδρόμιο

Τα γραφεία στο αεροδρόμιο , όπως συμβαίνει και σε άλλες υπηρεσίες π.χ. μετατροπή συναλλάγματος, προσφέρουν συνήθως πιο ακριβές υπηρεσίες γύρω από την ενοικίαση αυτοκινήτου.

Αυτό συμβαίνει καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο που φτάνετε – έτσι δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε με ταξί ή άλλο μέσο για να παραλάβετε το όχημά σας ενώ και στην επιστροφή το αφήνετε απευθείας έξω από το αεροδρόμιο.

Τα γραφεία ενοικίασης στο κέντρο μιας πόλης ή ακόμα καλύτερα λίγο πιο έξω απ’αυτό, είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρουν καλύτερες τιμές γύρω από την ενοικίαση αυτοκινήτου.

 

3. Κάντε την κράτησή σας νωρίς

Όσο πιο νωρίς κάνετε την κράτησή σας, τότε καλύτερη τιμή θα λάβετε. Αυτό συμβαίνει καθώς όσο υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αυτοκίνητα, οι εταιρείες προσπαθούν να τα νοικιάσουν σε όσο γίνεται πιο προσιτή τιμή, με σκοπό να μην τους μείνουν ξενοίκιαστα.

Όσο το απόθεμά τους μικραίνει, τόσο οι τιμές αυξάνονται.

 

4. Δώστε προσοχή στις κρυφές χρεώσεις

Αρκετά συμβόλαια ενοικίασης αυτοκινήτου κρύβουν μερικές κρυφές χρεώσεις, τις οποίες δεν τις βλέπετε με μια πρώτη ανάγνωση.

Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η ασφάλεια ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου καθώς και τι περιλαμβάνει – αν δηλαδή είναι μια απλή ασφάλιση αστικής ευθύνης ή περιλαμβάνει και μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Επίσης, θα πρέπει να ρωτήσετε – και να αναφέρετε γραπτώς – πόσο κοστολούν τις ζημιές όπως μια γρατζουνιά ένα χτύπημα στο φτερό.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε εξ’αρχής τι θα πληρώσετε αν συμβεί κάτι στο αυτοκίνητο που έχετε νοικιάσει.

 

5. Προετοιμαστείτε να πληρώσετε παραπάνω αν είστε κάτω των 25

Οι κάτω των 25 πληρώνουν μεγαλύτερο κόστος ενοικίασης καθώς αυτό περιλαμβάνει και ειδικό επασφάλιστρο για την κάλυψη ατυχήματος.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι εταιρείες ενοικίασης έχουν παρατηρήσει πως οι νέοι κάτω των 25 είναι πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα!

 

6. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο κόστος ασφάλισης

Το κόστος ασφάλισης καθώς και τι περιλαμβάνει αυτή, είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να εξετάσετε κατά την ενοικίαση του οχήματος.

Η απλή ασφάλεια αυτοκινήτου σας καλύπτει έναντι τρίτων αλλά ό,τι ζημιά κάνετε στο όχημά που νοικιάζετε, θα πρέπει να την πληρώσετε – μερικές φορές κοστολογείται και αρκετά παραπάνω!

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε ενοικίαση αυτοκινήτου με μικτή ασφάλιση και πλήρη κάλυψη – με αυτόν τον τρόπο ό,τι και να σας συμβεί θα είστε καλυμμένοι καθώς δε θα χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα παραπάνω!

Το κόστος ενοικίασης ανεβαίνει λίγο σε αυτήν την περίπτωση, αλλά είστε πλέον ξέγνοιαστοι!

 

7. Πάντα να ελέγχετε το όχημα πριν την παράδοση

Πριν την παράδοση του οχήματος από την εταιρεία σε εσάς, να ελέγχετε πάντα το όχημα για τυχόν γρατζουνιές ή άλλες ζημιές.

Αν υπάρχουν, να τις καταγράψετε στο ειδικό δελτίο ζημιών πριν την παραλαβή και να το υπογράψετε μαζί με τον υπάλληλο της εταιρείας.

Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνετε την οποιαδήποτε ταλαιπωρία μπορεί να δημιουργηθεί από ζημιές που δεν έχετε προκαλέσει εσείς!

Ακολουθόντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να νοικιάσετε εύκολα και χωρίς να αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία ένα όχημα στις διακοπές σας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο τι ασφάλεια έχει καθώς και που σας καλύπτει. Αν δεν προσφέρει μικτή ασφάλεια, ρωτήστε τον τιμοκατάλογο ζημιών για να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα κληθείτε να πληρώσετε σε περίπτωση που συμβεί κάτι.