βοηθηματα ασφαλειας

10 βοηθήματα ασφαλείας που μπορεί να μην γνωρίζεις ότι τα έχεις στο αυτοκίνητό σου!

Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια φέρουν αρκετά συστήματα που σκοπό έχουν να αυξήσουν την ενεργητική και παθητική ασφάλεια του οχήματός σας.

Αυτά τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας σας βοηθούν να αποφύγετε ατυχήματα με την έγκαιρη προειδοποίηση ή την υποβοήθηση που προσφέρουν.

Εδώ σας έχουμε τα τοπ 10 συστήματα ασφαλείας που έχουν ενσωματωθεί στα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια. Λάβετε υπόψιν, πως όσα περισσότερα συστήματα ασφαλείας διαθέτει ένα αυτοκίνητο, μπορεί να πληρώνει πιο οικονομική ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιολογούν χαμηλότερο τον κίνδυνο ατυχήματος, με όλα αυτά τα συστήματα.

 

  • Προειδοποίηση μπροστινής σύγκρουσης

Το FCW (forward collision warning) σας προειδοποιεί έγκαιρα αν υπάρχει κάτι στο δρόμο σας που μπορεί να είναι κίνδυνος για ατύχημα – όπως ένας πεζός, ένας σκύλος ή ένα άλλο αυτοκίνητο που σταμάτησε απότομα.

Το σύστημα έχει σκοπό να αποτρέψει τις συγκρούσεις με την έγκαιρη προειδοποίηση του οδηγού.

 

  • Αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης

Τα φρένα έκτακτης ανάγκης ενεργοποιούνται αν μετά από τις ειδοποιήσεις μπροστινής σύγκρουσης, δεν έχετε σταματήσει το όχημα. Αυτό το σύστημα ασφαλείας έχει αποδειχθεί ότι έχει μειώσει τα ατυχήματα καθώς έχει προλάβει αρκετές συγκρούσεις.

Αρκετές φορές οι οδηγοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αποτυγχάνουν να ενεργοποιήσουν τα φρένα είτε λόγω χρόνου είτε λόγω άγχους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σύγκρουση που θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας.

 

  • Υποβοήθηση πέδησης

Η υποβοήθηση πέδησης σας βοηθάει να ενεργοποιήσετε άμεσα τα φρένα αν αντιληφθεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

  • Προειδοποίηση τυφλού σημείου

Το blind spot warning σας ειδοποιεί ηχητικά ή ακόμα και οπτικά, αν αντιληφθεί κάποιο όχημα στο τυφλό σας σημείο, την ώρα που προσπαθείτε να κάνετε προσπέραση ή αλλαγή λωρίδας.

Τα νεότερα αυτοκίνητα διαθέτουν κάμερες ή/και αισθητήρες σε αρκετά σημεία του αυτοκινήτου και όλα αυτά βοηθάνε στην ενεργητική ασφάλεια του οχήματος.

Σε αρκετά αυτοκίνητα πέρα από την προειδοποίηση, το σύστημα αυτόματα διορθώνει την πορεία και σας ξανά βάζει εντός της λωρίδας.

 

  • Σύστημα αλλαγής λωρίδας

Το σύστημα αλλαγής λωρίδας σας προειδοποιεί όταν πατάτε τη διαχωριστική γραμμή σε έναν αυτοκινητόδρομο. Η προειδοποίηση είναι είτε ηχητική, είτε οπτική είτε ακόμα και με ένα τρέμουλο στο τιμόνι σας.

Αυτή η προειδοποίηση έχει σκοπό να σας αφυπνίσει ώστε να διορθώσετε άμεσα την πορεία του αυτοκινήτου.

συστηματα ασφαλειας αυτοκινητου

 

  • Σύστημα διατήρησης της λωρίδας

Το σύστημα διατήρησης της λωρίδας είναι στην ουσία στο ίδιο οικοσύστημα συστημάτων μαζί με το βοήθημα για αλλαγή λωρίδας.

Το Lane Keeping Assist «κρατάει» το αυτοκίνητο μέσα στη λωρίδα και επίσης σας βοηθάει να στρίψετε, δείχνοντας την πορεία του τιμονιού μέσα στην στροφή.

 

  • Απόσπαση προσοχής του οδηγού

Το σύστημα απόσπασης προσοχής του οδηγού βεβαιώνει κάθε λεπτό ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του αποκλειστικά στο δρόμο και τίποτα δεν του αποσπά την προσοχή.

Αυτό συμβαίνει με αρκετούς τρόπους, όπως:

Κάμερα μέσα στην καμπίνα όπου παρακολουθεί τις κινήσεις του οδηγού

«Ανάγνωση» του τρόπου οδήγησης – αν για παράδειγμα είστε στον αυτοκινητόδρομο και πατάτε αρκετές φορές τη γραμμή της λωρίδας δίχως να έχετε βγάλει φλας, τότε το σύστημα καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια κούραση στον οδηγό και σας ειδοποιεί να κάνετε στάση.

 

  • Αυτόματη κλήση στις υπηρεσίες ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης

Σε περίπτωση σύγκρουσης, αυτοκίνητα με κάρτα sim μπορούν αυτόματα να κάνουν κλήση στις υπηρεσίες ανάγκης όπως το ΕΚΑΒ και την αστυνομία.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται πολύ ο χρόνος για να έρθουν οι πρώτες βοήθειες ενώ επίσης μπορεί να σταλεί αυτόματα και το στίγμα του συμβάντος.

 

  • Αυτόματα φώτα πορείας

Τα αυτόματα φώτα πορείας και η αυτόματη εναλλαγή από μεγάλα σε πορείας, είναι ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που έχει προλάβει αρκετά ατυχήματα.

Η οδήγηση με μεγάλα φώτα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη αν συναντήσετε άλλα αυτοκίνητα στην ίδια οδό και ξεχάσετε τα φώτα σας.

Αντίστοιχα, το να οδηγείτε χωρίς να έχετε ανάψει τα δικά σας φώτα, είναι εξίσου επικίνδυνο.

Το σύστημα αυτόματων φώτων ανάβει για εσάς τα φώτα πορείας όταν πρέπει (το αντιλαμβάνεται από τους αισθητήρες) και επίσης ενεργοποιεί τα μεγάλα φώτα όταν κινείστε σε δρόμο δίχως επαρκή φωτισμό.

 

  • Αερόσακοι παντού!

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το πιο σημαντικό: Τους αερόσακους που πλέον βρίσκονται σε κάθε γωνιά του αυτοκινήτου. Πέρα από τους κλασσικούς αερόσακους στο τιμόνι και στο ταμπλό μπροστά από το συνοδηγό, πλέον αερόσακους βρίσκουμε και στο πλάι, στην οροφή καθώς και μπροστά από τα γόνατά μας.

Τα παραπάνω συστήματα ασφαλείας συναντιόνται σε ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας. Σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ενεργητική και παθητική ασφάλεια του οχήματος.

Στο asfaleies24.gr μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες από 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρείτε τις καλύτερες ασφάλειες μέσα σε μόλις 1 λεπτό, με 2 κλικ!