βιολογικος καθαρισμος αυτοκινητου

Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Ο βιολογικός καθαρισμός ενός αυτοκινήτου έχει να κάνει με την πλήρη και εις βάθος καθαριότητα και απολύμανση του εσωτερικού. Μπορεί ένα αυτοκίνητο που μόλις έχει τελειώσει το βασικό του πλύσιμο να φαίνεται γυαλιστερό και καθαρό – τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά – όμως στο εσωτερικό του είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάνουν πάρτι τα ακάρεα, τα μικρόβια, οι μικροοργανισμοί και άλλα πραγματάκια που σίγουρα δεν θα θέλετε να γνωρίζετε!

Οι βρώμικοι αεραγωγοί μπορούν να μεταδώσουν σκόνη και αλλεργιογόνα σε όλη την καμπίνα ενώ η βρωμιά στα κουμπιά και τους διακόπτες του αυτοκινήτου μπορούν να πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα.Ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου απαιτεί καλή προετοιμασία, σκληρή δουλειά καθώς και άριστα προϊόντα περιποίησης για να πετύχει 100% τον σκοπό του.

Ας δούμε όμως τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός, που βοηθάει, πως γίνεται καθώς και πιο το κόστος του.

Ήξερες ότι στο asfaleies24 μπορείς να αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό online, χωρίς δικαιολογητικά από 6,20€/μήνα; Δες τις καταπληκτικές τιμές μας ΕΔΩ!
Contents hide
1 Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου;

βιολογικος καθαρισμος αυτοκινητου

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου μας, ο βιολογικός καθαρισμός είναι μια βαθύτερη διαδικασία καθαρισμού του αυτοκινήτου που σκοπό έχει την απομάκρυνση υγρών αλλά και στέρεων σωμάτων και βρωμιών με χρήση των κατάλληλων εργαλείων.

Τα παραπάνω σώματα δεν απομακρύνονται με τον απλό καθαρισμό που γίνεται γρήγορα στα πλυντήρια και απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία.

Για να πραγματοποιηθεί ο βιολογικός καθαρισμός, ο ειδικός τεχνίτης χρησιμοποιεί το πλυστικό μηχάνημα που είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά για τέτοια χρήση. Αυτό το μηχάνημα ψεκάζει και αναρροφάει όλες τις βρωμιές που δε φαίνονται με γυμνό μάτι.

Στον βιολογικό καθαρισμό γίνεται σχολαστικό πλύσιμο όλων των εσωτερικών επιφανειών, όπως τα καθίσματα (δερμάτινα ή υφασμάτινα), τα πλαστικά μέρη, τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, τις θύρες του air condition και γενικά κάθε τι υπάρχει μέσα στο όχημά σας.

Πέρα από το πλυστικό μηχάνημα χρησιμοποιούνται επίσης ειδικά ξεσκονιστήρια για να φτάσει ο καθαρισμός παντού, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του αυτοκινήτου και να το κάνει σαν καινούργιο!

 

Είναι απαραίτητος ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου;

Ναι, το ενδελεχές πλύσιμο του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας είναι απαραίτητο, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο – αν και οι ειδικοί αναφέρουν να κάνουμε βιολογικό καθαρισμό στα οχήματά μας κάθε 2 φορές το χρόνο.

Με τον βιολογικό καθαρισμό σκοτώνονται τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα που συνήθως κάνουν πάρτυ στο αυτοκίνητό σας και επίσης καθαρίζονται εις βάθος τα υφάσματα και τα δέρματα από τα καθίσματα που σε ένα απλό πλύσιμο περνιούνται απλά επιφανειακά με ένα πανί.

Επιπλέον, αν έχουν πέσει κατά το παρελθόν τρόφιμα, άμμος ή οτιδήποτε άλλο μικροαντικείμενο, σίγουρα δεν μπορεί να καθαρίσει με ένα απλό καθάρισμα. Αντιθέτως, με τον βιολογικό καθαρισμό απομακρύνονται όλοι οι μικροοργανισμοί καθώς και οι βρωμιές που είναι δύσκολο να φύγουν διαφορετικά.

Τέλος, αν έχεις κάποιο κατοικίδιο που ταξιδεύετε μαζί στο αμάξι μην ξεχνάς πως μόνο με τον βιολογικό καθαρισμό μπορούν να φύγουν τελείως οι τρίχες και τα αλλεργιογόνα του κατοικιδίου.

Ποια τα βήματα του βιολογικού καθαρισμού

καθαρισμος αεραγωγων

Για το καλύτερο αποτέλεσμα του βιολογικού καθαρισμού, απαιτούνται να ακολουθηθούν κάποια βήματα. Αυτά είναι:

  • Σκούπισμα

Αρχικά πρέπει να γίνει ένα σχολαστικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ώστε να μαζευτούν όλες οι βρωμιές και τα ψίχουλα που βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το σκούπισμα πρέπει να είναι σχολαστικό και να καλύψει όλες τις επιφάνειες του αυτοκινήτου όπως τα καθίσματα, τα προσκέφαλα, το χώρο του πορτμπαγκάζ, κ.α.

  • Βούρτσισμα με αέρα

Μετά το σκούπισμα ακολουθεί το αναλυτικό βούρτσισμα με αέρα και το ειδικό βουρτσάκι. Είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό χαλιών και άλλων επιφανειών. Γίνεται σχολαστικό τρίψιμο στα πατάκια προκειμένου να αφαιρεθούν όλες οι βρωμιές που έχουν συσσωρευτεί ενώ ταυτόχρονα, για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιείται και ατμοκαθαριστής.

  • Καθαρισμός γυάλινων επιφανειών

Ακολουθεί ο καθαρισμός των γυάλινων επιφανειών, όπως τα πλευρικά τζάμια και το παρμπρίζ. Τα τζάμια πρέπει να γίνουν αστραφτερά ώστε να προσφέρουν την καλύτερη ορατότητα στον οδηγό.

  • Καθαρισμός καθισμάτων και επιφανειών με την ειδική σκούπα

Ο καθαρισμός των καθισμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς εδώ μαζεύονται τα περισσότερα ακάρεα και βρωμιές. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για τα δερμάτινα καθίσματα και άλλα για τα υφασμάτινα. Επίσης, εδώ γίνεται χρήση της ειδικής σκούπας που κάνει αναρρόφηση των στέρεων και υγρών σωμάτων! Μαζί με τα καθίσματα, η ειδική σκούπα περνάει από όλες τις επιφάνειες όπως επίσης και από τις θύρες του κλιματιστικού και όπου αλλού μπορεί να έχει πρόσβαση. Με αυτήν την σκούπα γίνεται αναρρόφηση όλων των ακάρεων, των τροφών που έχουν πέσει και ό,τι άλλο μπορεί να βρεθεί στο αυτοκίνητό σας.

  • Καθαρισμός ταμπλό και κουμπιών

Τέλος, γίνεται καθαρισμός του ταμπλό, των διακοπτών και όλων των εξτρά επιφανειών όπως το ντουλαπάκι του συνοδηγού, κ.α

Μόλις τελειώσει ο σχολαστικός καθαρισμός, γίνεται ξανά ένα τελευταίο σκούπισμα με ηλεκτρική ώστε να μαζευτούν τυχών σκουπίδια που έπεσαν στις προηγούμενες φάσεις καθαρισμού και έπειτα ψεκάζετε το ειδικό απολυμαντικό – συνήθως με τη συνοδεία ενός αρώματος – σε κάθε επιφάνεια ώστε να γίνει και η απολύμανση του οχήματος.

Πλεονεκτήματα από τον βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου

ειδικο βουρτσακι βιολογικου καθαρισμου

Χωρίς τη σωστή συντήρηση, τα καθίσματα, η κονσόλα και τα υπόλοιπα μέρη ενός εσωτερικού του αυτοκινήτου θα φθαρούν γρήγορα ενώ επίσης η ατμόσφαιρα της καμπίνας θα είναι τελείως ανθυγιεινή.

Ο βιολογικός καθαρισμός προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στον κάτοχο του αυτοκινήτου, τα οποία είναι:

 

Αποτροπή φθοράς: Κάνοντας τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο σχολαστικό βιολογικό καθαρισμό, αποτρέπεται τη μεγάλη φθορά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας και κρατάτε το όχημα σαν καινούργιο για αρκετό καιρό!

Ευχάριστη και υγιεινή ατμόσφαιρα: Με τον βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου σκοτώνονται τα ακάρεα και τα υπόλοιπα μικροσωματίδια που υπάρχουν κατά χιλιάδες μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας. Επίσης απομακρύνετε επιμελώς η σκόνη και όλα τα αλλεργιογόνα που μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας αν η ποιότητα αέρα είναι πολύ χαμηλή.

Αφαίρεση λεκέδων: Αν υπάρχουν επίπονοι λεκέδες στα καθίσματα ή σε άλλη μέρη της καμπίνας, με τον βιολογικό καθαρισμό είναι πολύ πιθανόν να απομακρυνθούν τελείως και το αυτοκίνητο να είναι σαν καινούργιο!

Εξάλειψη οσμών: Αν έχετε περίεργες οσμές στο αυτοκίνητο – είτε αυτές προέρχονται από το σύστημα κλιματισμού είτε από οτιδήποτε άλλο προς το εσωτερικό της καμπίνας, με έναν βιολογικό καθαρισμό θα εξαλειφθούν τελείως και θα έχετε πλέον μια ευχάριστη ατμόσφαιρα οδήγησης.

Διατήρηση αξίας: Όταν θα θελήσετε να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, τότε θα έχει μεγαλύτερη αξία λόγω της φροντίδας που του δώσατε.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός;

καθαρισμος καμπινας

Αν πάτε το αυτοκίνητό σας σε ένα εξειδικευμένο πλυντήριο για βιολογικό καθαρισμό, τότε σίγουρα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος απ’ότι αν το κάνετε μόνοι σας.

Για να γίνει σωστή εκτίμηση χρόνου θα πρέπει ο τεχνίτης να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται το αυτοκίνητό σας. Άλλο χρόνο χρειάζεται ένα αυτοκίνητο που πηγαίνει 2 φορές το χρόνο για σχολαστικό βιολογικό καθαρισμό και άλλο χρόνο όταν δεν έχει πάει για χρόνια και έχουν συσσωρευτεί βρωμιές και αλλεργιογόνες ουσίες!

Για τον βιολογικό καθαρισμό απαιτούνται από 3 έως 8 ώρες – ανάλογα την κατάσταση του αυτοκινήτου. Αν είναι σε καλή κατάσταση το εσωτερικό και προσεγμένο, τότε στις 3 ώρες το αυτοκίνητο θα είναι έτοιμο για χρήση.

 

Είναι κατάλληλος ο βιολογικός καθαρισμός για όλα τα υφάσματα;

καθαρισμος εσωτερικου αυτοκινητου

Ο βιολογικός καθαρισμός είναι κατάλληλος για όλου του τύπου τα υφάσματα – είτε έχετε δερμάτινα καθίσματα, είτε δερματίνη, είτε vegan δέρμα όπως τα Tesla αυτοκίνητο είτε φυσικά υφασμάτινα καθίσματα που απορροφούν και την μεγαλύτερη βρωμιά.

Τα δερμάτινα καθίσματα δεν απορροφούν τόσο εύκολα τις βρωμιές ενώ είναι και πιο εύκολος ο καθαρισμός τους – συνήθως χρησιμοποιούμε μωρομάντηλα ή άλλα μαντηλάκια με βάση το νερό και οι βρωμιές απομακρύνονται. Φυσικά, ακάρεα ή άλλα αλλεργιογόνα παραμένουν και χρειάζονται τον λεπτομερή βιολογικό καθαρισμό για να απομακρυνθούν.

Κόστος βιολογικού καθαρισμού

Το κόστος εξαρτάται από την κατάσταση του αυτοκινήτου – δηλαδή πόσο βρόμικο είναι και πόση δουλειά απαιτεί – καθώς και την κοστολόγηση από το εκάστοτε συνεργείο.

Οι τιμές παίζουν από 30€ μέχρι τα 150€ – ανάλογα τις εργασίες που θα γίνουν.

Μπορώ να κάνω βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου μόνος μου;

καθαρισμος επιφανειων αυτοκινητου

Ο βιολογικός καθαρισμός μπορεί να γίνει είτε σε ένα εξειδικευμένο πλυντήριο είτε να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι, έχοντας αρκετό χρόνο, τα απαραίτητα προϊόντα και την τεχνογνωσία που απαιτείται. Η απάντηση είναι ναι, μπορείτε, όμως αξίζει να έχετε όλα αυτά τα εργαλεία και τα προϊόντα για το αυτοκίνητό σας αντί να το πάτε στους ειδικούς;

Αν αποφασίσετε να το κάνετε μόνοι σας, ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας βοηθήσει!

 

Βήμα 1ο: Αφαιρέστε όλα τα πατάκια και τις μοκέτες του αυτοκινήτου

Αφαιρέστε οποιαδήποτε μοκέτα και πατάκι από το αυτοκίνητο και επίσης αδειάστε όλο το εσωτερικό από άσχετα πράγματα. Μπορείτε να βάλετε όλα τα αντικείμενα σε μια σακούλα για να δείτε μετά τι είναι χρήσιμο και τι όχι.

 

Βήμα 2ο: Κάντε το πρώτο σκούπισμα

Περάστε όλο το αυτοκίνητο με ένα πρώτο σκούπισμα και πάρτε τις χοντρές βρωμιές και όλα όσα φαίνονται με το μάτι. Επίσης πετάξτε τυχόν μεγάλα σκουπίδια όπως μπουκάλια νερού, καφέδες, κ.α.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει ψίχουλα φαγητού και άλλες μικροβρωμιές από δυσπρόσιτα μέρη όπως τις ποτηροθήκες, τις πλαϊνές θήκες στις πόρτες, κάτω από τα καθίσματα, κ.α.

 

Βήμα 3ο: Καθαρίστε το ταμπλό και όλα τα πλαίσια!

Στο επόμενο βήμα, καθαρίστε το ταμπλό του αυτοκινήτου καθώς και τα πλαίσια από τις πόρτες και τις εσωτερικές επενδύσεις.

Το ταμπλό μπορείτε να το καθαρίσετε με μια πετσέτα με μικροϊνες, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο απολυμαντικό προϊόν και έπειτα να το ξεπλύνετε με ένα καθαρό πανί, μόνο με νερό.

Συνεχίστε την ίδια διαδικασία σχολαστικού καθαρισμού στις πόρτες, στα χερούλια, στους διακόπτες, την κεντρική κονσόλα και σε όλα τα μέρη του εσωτερικού του αυτοκινήτου.

 

Βήμα 4ο: Καθαρισμός καθισμάτων

Εδώ είναι ίσως το πιο δύσκολο και σχολαστικό βήμα, ειδικά αν έχετε υφασμάτινα καθίσματα. Για τον σχολαστικό βιολογικό καθαρισμό, θα πρέπει να έχετε την ειδική σκούπα που καθαρίζει όλες τις βρωμιές, τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα εντός της καμπίνας.

Ξεκινήστε από τα καθίσματα και έπειτα καθαρίστε τη μοκέτα του αυτοκινήτου – εκεί που τοποθετούνται τα πατάκια σας δηλαδή!

 

Βήμα 5ο : Καθαρισμός αεραγωγών

Οι αεραγωγοί είναι αρκετά δύσκολοι στον καθαρισμό τους, όμως πρέπει να γίνει πολύ καλός καθαρισμός καθώς περνάει ο αέρας της καμπίνας μέσα από εκεί. Ό,τι σκόνη ή αλλεργιογόνα υπάρχει, μεταφέρεται παντού μέσα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Καθαρίστε με τα ειδικά βουρτσάκια λεπτομερειών έτσι ώστε να μην μείνουν καθόλου υπολείμματα σκόνης ή άλλες βρωμιές.

 

Βήμα 6ο: Εξάλειψη οσμών και απολύμανση της καμπίνας

Στο τελευταίο βήμα του βιολογικού καθαρισμού πρέπει να γίνει η εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και η απολύμανση της καμπίνας.

Η εξάλειψη των οσμών πρέπει να γίνει τόσο στο σύστημα του κλιματισμού όσο και στο εσωτερικό της καμπίνας. Οι δυσάρεστες οσμές να είναι αποτέλεσμα της βρωμιάς που υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο και ανακυκλώνονται οι μυρωδιές με αποτέλεσμα να «μένουν» μέσα στο σύστημα κλιματισμού.

Πρέπει να γίνει σωστή απολύμανση στο σύστημα κλιματισμού και επίσης, αν είναι εφικτό, να αλλάξετε το φίλτρο καμπίνας. Στα περισσότερα αυτοκίνητα αυτή η αλλαγή γίνεται εύκολα μέσα σε μερικά λεπτά.

Τέλος, θα πρέπει να ψεκάσετε το ειδικό απολυμαντικό υγρό και να περάσετε επιφάνειες όπως τα χερούλια από τις πόρτες, το τιμόνι, κ.α.

Πως θα επιλέξεις έναν ειδικό για τον βιολογικό καθαρισμό

απολυμανση αυτοκινητου

Είδες ότι τελικά δεν είναι εύκολος ο βιολογικός καθαρισμός και θέλεις να επιλέξεις έναν επαγγελματία! Πως όμως θα τον επιλέξεις, ανάμεσα στα εκατοντάδες πλυντήρια που υπάρχουν;

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσεις έναν καλό επαγγελματία, είναι από τις κριτικές που αφήνουν άλλοι ευχαριστημένοι -ή δυσαρεστημένοι- πελάτες!

Με αυτόν τον τρόπο βλέπεις τη δουλειά που κάνει το κατάστημα και είναι πολύ πιθανόν αν οι περισσότεροι είναι ευχαριστημένοι, να γίνει σωστή και καλή δουλειά και στο δικό σου αυτοκίνητο.

Έτσι βλέπεις τα εξειδικευμένα συνεργεία και πλυντήρια που προσφέρουν αυτήν την εργασία, το κόστος καθώς και κριτικές από αληθινούς και επιβεβαιωμένους πελάτες της εκάστοτε εταιρείας!

Γενικότερα αν δείτε ένα πλυντήριο να έχει τα σωστά εργαλεία και προϊόντα καθαρισμού καθώς επίσης και επαγγελματίες που λατρεύουν αυτό που κάνουν, τότε είναι ένα πολύ καλό σημείο ότι θα γίνει και άριστη δουλειά στο δικό σας αυτοκίνητο!

Τέλος, η εμπειρία και το value for money είναι ακόμα 2 παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν επιλέξετε το κατάστημα που θα σας εξυπηρετήσει!

Ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικός καθώς κρατάει το αυτοκίνητο σε καλή κατάσταση, μειώνει τη φθορά του χρόνου και επιπλέον προσφέρει άνετα και υγιεινά επίπεδα ατμόσφαιρας μέσα στην καμπίνα απομακρύνοντας βρωμιές, αλλεργιογόνες ουσίες καθώς και τα βλαβερά ακάρεα.

Τώρα που μάθατε τα πάντα για τον βιολογικό καθαρισμό, μπορείτε να συγκρίνετε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρείτε την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου online για εσάς και τις ανάγκες σας! Συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία και άμεσα σε 1 λεπτό βλέπετε προσφορές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του χώρου! Online, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, μπορείτε να προχωρήσετε σε σύναψη συμβολαίου, να το παραλάβετε στο e-mail και να το εκτυπώσετε στο σπίτι σας!

Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

☞ Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου από 6,20€/μήνα ΕΔΩ!