τι να κανετε αν κολλησει το αυτοκινητο σας στις λασπες

Τι να κάνετε αν το αυτοκίνητό σας κολλήσει στη λάσπη

Το να κολλήσετε στη λάσπη και να πρέπει να βγάλετε το όχημά σας, είναι κάτι που ακούγεται αλλά και είναι, εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο.

Το κόλλημα στις λάσπες μπορεί να αποφέρει πολλαπλά προβλήματα όπως φθορά δίσκου πλατώ, εκνευρισμό, κ.α.

Με μερικές χρήσιμες συμβουλές και κόλπα που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο του asfaleie24.gr, η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει πιο εύκολα και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα!

Αν και η οδική βοήθεια είναι πάντα χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει πάντα η περίπτωση να μην μπορεί να σας ρυμουλκήσει στο σημείο που έχετε κολλήσει!

Γι’αυτό καλό θα ήταν να απομνημονεύσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε να θυμηθείτε χρήσιμα κόλπα για να βγάλετε το αυτοκίνητό σας από τις λάσπες!

 

Μην επιταχύνετε απότομα

Αρκετοί οδηγοί μόλις εγκλωβίζονται στις λάσπες προσπαθούν να επιταχύνουν απότομα με απώτερο σκοπό το ξεμπλοκάρισμα από το σημείο που κόλλησαν.

Αυτή η απότομη επιτάχυνση μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και να βυθίσει τα ελαστικά μέσα στη λάσπη!

Αυτό συμβαίνει επειδή το αυτοκίνητο δεν έχει πρόσφυση στη λάσπη, οι τροχοί δεν μπορούν να «πιάσουν» και έτσι απλά περιστρέφονται και σκάβουν το έδαφος με αποτέλεσμα το όχημα να «θάβεται» ακόμα βαθύτερα!

 

Αξιολογήστε σωστά την κατάσταση

Μόλις καταλάβατε ότι κολλήσατε στις λάσπες, θα πρέπει να βγείτε από το όχημα και να αξιολογήσετε την κατάσταση. Πρέπει να προσδιορίσετε πόσο βαθιά έχουν μπει τα ελαστικά στις λάσπες και τι δυνατότητες διαφυγής έχετε.

Με τη σωστή αξιολόγηση της κατάστασης και του κινδύνου, μπορείτε να φτιάξετε το πλάνο εξόδου καλύτερα.

 

Απομακρύνετε αν μπορείτε τη λάσπη από τους τροχούς

Αν έχετε γρύλο μαζί σας, μπορείτε να σηκώσετε το αυτοκίνητο από την πλευρά που υπάρχει το πρόβλημα με τις λάσπες και να απομακρύνετε με ένα φτυάρι ή κάποιο άλλο εργαλείο τη λάσπη από τους τροχούς, έτσι ώστε να επανακερδίσουν πρόσφυση.

 

Έχετε τετρακίνηση;

Αν το αυτοκίνητό σας έχει επιλεκτική τετρακίνηση, τότε ενεργοποιήστε την! Η τετρακίνηση θα σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε το όχημα από το σημείο που έχει βυθιστεί, αρκεί να «πατάνε» οι τροχοί και να μην έχουν «σκάψει» αρκετό το μέρος που βρίσκονται.

 

Απενεργοποιήστε το antispin

Η απενεργοποίηση του antispin θα δώσει στο αυτοκίνητό σας τη δυνατότητα να γυρνάει τις ρόδες ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρόσφυση.

Με την λειτουργία antispin ενεργοποιημένη, μόλις το αυτοκίνητο αντιληφθεί ότι οι τροχοί κινούνται δίχως να μετακινείται το όχημα, αμέσως θα δώσουν εντολή να κοπεί η ροπή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι η απενεργοποίηση του συστήματος antispin.

 

Ζητήστε βοήθεια

Αν έχετε απομακρύνει τη λάσπη από τους τροχούς, θα χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον περαστικό.

Το αυτοκίνητο θα πρέπει να σπρωχτεί σιγά σιγά για να απομακρυνθεί από τις λάσπες και όχι με απότομη επιτάχυνση.

Να έχετε κατά νου ότι σε απότομη επιτάχυνση του οχήματος, πολύ πιθανόν δεν θα ξεκολλήσετε, θα δημιουργήσετε περισσότερη λάσπη στους τροχούς και επίσης θα λερώσετε όσους βρίσκονται πίσω από το όχημα!

Το να κολλήσει το όχημά σας στη λάσπη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που σίγουρα θα το αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή στη ζωή σας!

Περίπου η ίδια αντιμετώπιση χρειάζεται κι αν κολλήσετε σε άμμο ή χιόνι.

 

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να απομακρυνθείτε από ένα δύσκολο σημείο που έχετε κολλήσει δίχως τη συνδρομή της οδικής βοήθειας ή άλλου εξωτερικού παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχετε στην ασφάλεια αυτοκινήτου την κάλυψη της οδικής βοήθειας καθώς σας βοηθάει σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή του οχήματός σας, όπως το να κολλήσετε στην άμμο ή τις λάσπες.

☞ Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου από 6,20€/μήνα ΕΔΩ!