προετοιμασια αυτοκινητου ενοψει χειμωνα

Προετοιμασία του αυτοκινήτου ενόψει του χειμώνα

Ο χειμώνας αποτελεί μια «δύσκολη» εποχή για τα αυτοκίνητα, καθώς στρεσσάρονται στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και στις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργούνται, όπως όταν πιάνει πάγος στο οδόστρωμα ή πέφτει πυκνό χιόνι.

Γι’αυτό το λόγο, πριν την έναρξη του χειμώνα καλό είναι να ελέγξουμε κάποια πράγματα στο αυτοκίνητό μας έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι πως σε μια δύσκολη στιγμή, δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα.

 

Έλεγχος φώτων

Το χειμώνα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερα τα φώτα μας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς το φως είναι λιγότερο και επιπλέον οι ώρες με φυσικό φως είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με το καλοκαίρι.

Ένας έλεγχος στο σύστημα φώτων θα μας βεβαιώσει ότι λειτουργούν σωστά όλα τα φώτα (ημέρας, πορείας, μεγάλα, πίσω, φώτα ομίχλης, κτλ) και είναι έτοιμα για όταν τα χρειαστούμε.

 

Συντήρηση και έλεγχος μπαταρίας

Οι μπαταρίες είναι μέσα στα αναλώσιμα αξεσουάρ του αυτοκινήτου και ανά μερικά χρόνια χρειάζονται αντικατάσταση.

Το «κακό» με τις μπαταρίες των καινούργιων αυτοκινήτων είναι ότι σπάνια δείχνουν κάποιο σημάδι πριν μείνουν τελείως νεκρές.

Αν είστε πολύ προσεκτικοί, ίσως να δείτε ένα κόμπιασμα κατά την εκκίνηση της μίζας ή κάποιο φως να τρεμοπαίζει όταν υπάρχει μεγάλο φορτίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως την μπαταρία σας.

Σαν γενικό κανόνα, οι μπαταρίες των σύγχρονων αυτοκινήτων αντέχουν κατά μέσο όρο 2 με 4 χρόνια. Αν έχετε κλείσει 4 χρόνια κι έρχεται χειμώνας, καλό είναι προληπτικά να την αντικαταστήσετε καθώς με τις χαμηλές θερμοκρασίες, η μπαταρία θα στρεσσαριστεί ακόμα περισσότερο.

 

Προσθήκη και έλεγχος των απαραίτητων υγρών

Το αυτοκίνητο έχει κάποια υγρά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία όλων των μηχανικών και όχι μόνο μερών.

Θα πρέπει να ελέγξετε το λάδι – που αποτελεί και το ψυκτικό μέσο του κινητήρα – ότι είναι στη σωστή στάθμη και έχει επαρκή ποσότητα, το αντιψυκτικό υγρό παραφλού, τα υγρά των φρένων καθώς και το υγρό στους υαλοκαθαριστήρες.

 

Έλεγχος και αντικατάσταση υαλοκαθαριστήρων

Οι υαλοκαθαριστήρες χρειάζονται αλλαγή κάθε 1 με 2 χρόνια το πολύ. Συνήθως μετά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεραίνονται και χάνουν αρκετά από την αποτελεσματικότητά τους.

Συνίσταται να γίνεται αλλαγή στα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων το αργότερο κάθε 2 χρόνια και πριν την έναρξη του χειμώνα, για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

 

Έλεγχος του συστήματος κλιματισμού

Ο κλιματισμός ενός αυτοκινήτου δεν είναι μόνο για την ψύξη, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο και στη θέρμανση του οχήματος.

Μετά από μια περίοδο όπου ίσως να το χρησιμοποιήσατε ελάχιστα (κατά την περίοδο του φθινοπώρου), τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να κάνετε έναν προληπτικό έλεγχο στο σύστημα του aircondition ώστε να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί όπως πρέπει, τα υγρά είναι στη σωστή στάθμη και το σύστημα βγάζει τόσο ζεστό αέρα όσο και κρύο.

Επιπλέον, ελέγξτε ότι λειτουργεί σωστά και σε σύντομο χρόνο και η αποθάμπωση των παρμπριζ.

 

Χειμερινά ελαστικά

Αν ζείτε σε κάποια ορεινή περιοχή ή επισκέπτεστε συχνά το βουνό, τότε ίσως να σκεφθείτε την αλλαγή κάθε χειμώνα σε χειμερινά ελαστικά.

Τα χειμερινά ελαστικά προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη πρόσφυση σε δύσκολες συνθήκες όπως χιόνι καθώς και βρεγμένους ή κρύους δρόμους.

Ένα χειμερινό ελαστικό λειτουργεί καλά όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 7c ενώ είναι σχεδιασμένο για όλες τις δύσκολες συνθήκες, όπως βρεγμένο οδόστρωμα, χιόνι καθώς και πάγο(σε σχέση με ένα καλοκαιρινό ελαστικό ή 4 εποχών)

 

Μην ξεχάσεις ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων και τέλη κυκλοφορίας!

Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, τόσο πιο κοντά έρχονται κι άλλες υποχρεώσεις όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν μέχρι 31/12 κάθε χρόνο και ίσως το να περάσετε ΚΤΕΟ ή να εκδώσετε κάρτα καυσαερίων, ανάλογα την ημερομηνία της 1ης άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας.

Ένα καινούργιο αυτοκίνητο πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την 1η ημερομηνία κυκλοφορίας, όπως αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας και έπειτα πρέπει να περνάει κάθε 2 χρόνια.

Επιπλέον, χρειάζεται κάρτα καυσαερίων που εκδίδεται κάθε χρόνο.

Ελέγξτε πότε λήγουν οι δικές σας προθεσμίες ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή!

Οι έλεγχοι του αυτοκινήτου μας πριν την έναρξη του χειμώνα και των δύσκολων καιρικών συνθηκών είναι απαραίτητοι, ώστε να βεβαιωθούμε πως το όχημά μας θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή μπορεί να μας προκύψει στο δρόμο.