αισθητηρες αυτοκινητου

6 αισθητήρες αυτοκινήτου και ποια η χρησιμότητά τους!

Οι αισθητήρες σε ένα αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία του οχήματος. Αυτοί οι αισθητήρες παρακολουθούν τα πάντα – από τα επίπεδα ροής αέρα μέχρι τα καυσαέρια που εκπέμπονται από το αυτοκίνητο.

Εδώ θα αναλύσουμε τους 6 πιο βασικούς αισθητήρες σε ένα αυτοκίνητο και τι ρόλο παίζει ο καθένας στη σωστή λειτουργία ενός οχήματος.

Αισθητήρας λάμδα

Ο αισθητήρας λάμδα ή αλλιώς αισθητήρας οξυγόνου, μετράει τα επίπεδα καυσαερίων στην εξάτμιση του αυτοκινήτου και αναλόγως ρυθμίζει το μίγμα του καυσίμου.

Οι μετρήσεις μεταφέρονται στην κεντρική μονάδα του αυτοκινήτου και ανάλογα ρυθμίζεται ο εισερχόμενος αέρας αλλά και η ποσότητα καυσίμου που θα ενωθούν μαζί για να πετύχουν το τέλειο μίγμα.

Αν το μίγμα καύσης δεν είναι σωστό, τότε θα έχουμε είτε φτωχό μίγμα είτε πλούσιο που θα οδηγήσει σε άκαυστο καύσιμο, υπερβολικά καυσαέρια και άλλα προβλήματα.

Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα θα συναντήσουμε 2 αισθητήρες λάμδα – έναν πριν την εξάτμιση και έναν αμέσως μετά. Αυτό συμβαίνει για να υπάρχουν όσο το δυνατόν καλύτερες και πιο ακριβείς μετρήσεις για τα καυσαέρια του αυτοκινήτου.

 

Αισθητήρας ροής αέρα – MAF

Ο αισθητήρας ροής αέρα MAF λειτουργεί συνεπικουρικά με τον αισθητήρα λάμδα και βεβαιώνει τη σωστή αναλογία του καυσίμου.

Ο αισθητήρας maf βρίσκεται στο φίλτρο αέρα του κινητήρα – δηλαδή στην εισαγωγή του αυτοκινήτου και μετράει τον εισερχόμενο αέρα που μπαίνει στο σύστημα καύσης.

Η λειτουργία του αισθητήρα είναι να ρυθμίζει πόσος αέρας πρέπει να περάσει μέσα στο αυτοκίνητο, ώστε να γίνει η τέλεια καύση.

 

Αισθητήρας στροφών κινητήρα

Ο συγκεκριμένος αισθητήρας μετρά την ταχύτητα του στροφαλοφόρου άξονα και η μονάδα μέτρησης είναι στροφές ανά λεπτό ή αλλιώς RPM. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να μετράτε την ταχύτητα του οχήματος και το πόσο γρήγορα κινείται το όχημα – γι’αυτό το λόγο υπάρχει ο αισθητήρας ταχύτητας!

Ο αισθητήρας στροφών του κινητήρα δείχνει μόνο την πραγματική ταχύτητα του κινητήρα η οποία επηρεάζεται από την σχέση στο σύστημα μετάδοσης που έχετε.

Εάν δε λειτουργεί σωστά ο συγκεκριμένος αισθητήρας, τότε θα υπάρχει πρόβλημα στη γενική λειτουργία του αυτοκινήτου.

 

Αισθητήρας θερμοκρασίας νερού

Αυτός ο αισθητήρας μετράει τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού στον κινητήρα. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για πολλούς λόγους, όπως την προστασία του συστήματος καύσης, τη σωστή λειτουργία όλων των επιμέρους συστημάτων στο αυτοκίνητο, κ.α.

Μέσω του συγκεκριμένου θερμοστάτη ρυθμίζονται λειτουργίες όπως η ο κλιματισμός του αυτοκινήτου αλλά και η διατήρηση της σωστής ψύξης στον κινητήρα.

Εάν αυτός ο αισθητήρας υπολειτουργεί ή χαλάσει εντελώς, τότε μπορεί να δείτε συμπτώματα υπερθέρμανσης και τη θερμοκρασία του νερού να ξεπερνάει την κανονική λειτουργία που είναι γύρω στους 90 βαθμούς.

Σε αυτήν την περίπτωση ίσως και να δείτε το λαμπάκι του κινητήρα αναμμένο και θα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσετε για να δείτε τι πρόβλημα υπάρχει.

 

Αισθητήρας καυσίμου

Ο αισθητήρας μέτρησης βενζίνης βρίσκεται μέσα στη δεξαμενή καυσίμου και είναι υπεύθυνος για τη σωστή μέτρηση του εναπομείναντος καυσίμου.

Αν χαλάσει αυτός ο αισθητήρας τότε δεν θα έχετε σωστές τιμές και δε θα γνωρίζετε πόσο καύσιμο έχετε ακόμα διαθέσιμο.

 

Αισθητήρας πολλαπλής

Ο αισθητήρας απόλυτης πίεσης πολλαπλής μοιάζει πολύ με τον αισθητήρα MAF που αναλύσαμε πιο πάνω καθώς μετράει κι αυτός τον εισερχόμενο αέρα στον κινητήρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Ενώ ο MAF μετράει τη ροή του αέρα που περνάει στο σύστημα καύσης, ο αισθητήρας MAP μετράει την πυκνότητα του! Και οι 2 αυτές πληροφορίες χρησιμοποιούνται από την κεντρική μονάδα ECU του υπολογιστή για να προσαρμόσει αντίστοιχα το μίγμα καυσίμου – δηλαδή το οξυγόνο + το καύσιμο – που θα χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία καύσης.

Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι αισθητήρες που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία ενός αυτοκίνητου. Αν χαλάσει ή βγει ελαττωματικός κάποιος από αυτούς, τότε θα υπάρχει πρόβλημα δυσλειτουργίας στο όχημα.

Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε όλες τις ενδείξεις του αυτοκινήτου – όπως για παράδειγμα ένα αναμμένο λαμπάκι check engine και να απευθύνεστε στο συνεργείο, όταν διαπιστώσετε πως υπάρχει πρόβλημα!

Και τώρα που μάθατε τους 6 πιο σημαντικούς αισθητήρες για το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να βρείτε την καλύτερη και πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου με 1 κλικ, από την άνεση του καναπέ σας μέσα από το asfaleies24.gr!

Συγκρίνετε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες, επιλέξτε αυτήν που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και πάρτε άμεσα το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο e-mail σας, σε μόλις ένα λεπτό!

Η ασφάλεια αυτοκινήτου έχει αλλάξει και πλέον είναι εύκολη και προσιτή!