Συχνές ερωτήσεις

 

Παρακάτω αναλύονται οι πιο συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν από τους οδηγούς γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου και τις καλύψεις αυτής.
1Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του αυτοκινήτου μου;

ΝΑΙ! Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που φέρουν πινακίδες και κυκλοφορούν στο δρόμο.

Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον τη βασική ασφάλεια αστικής ευθύνης καθώς σε διαφορετική περίπτωση είστε αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινές.

2Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος

Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα με άλλο αυτοκίνητο, είτε με δική σας υπαιτιότητα είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αφού βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβαίνοντες όλων των οχημάτων είναι εντάξει στην υγεία τους, θα πρέπει να βγάλετε επαρκείς φωτογραφίες πριν μετακινήσετε τα οχήματά σας.

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι από όλες τις οπτικές γωνίες και να περιλαμβάνουν όσες σημαντικές πινακίδες μπορεί να υπάρχουν στο δρόμο, όπως πινακίδα STOP, μονόδρομου, κ.ο.κ.

Η επόμενη κίνησή σας είναι η κλήση στη φροντίδα ατυχημάτων της ασφαλιστικής σας εταιρείας (αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχετε λάβει) έτσι ώστε να έρθει άνθρωπος της εταιρείας και να αναλάβει όλα τα υπόλοιπα.

Καλό είναι να φωνάξετε και την τροχαία για την πλήρη καταγραφή του συμβάντος.

3Τράκαρα με ανασφάλιστο όχημα – Τι πρέπει να κάνω;

Δυστυχώς τα ανασφάλιστα οχήματα είναι αρκετά στη χώρα μας (υπολογίζονται σε παραπάνω από 500.000) και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο.

Σας συμβουλεύουμε να έχετε πάντα στο ασφαλιστήριό σας την κάλυψη από ανασφάλιστο, έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να σας καλύψει η ασφαλιστική σας εταιρεία (όταν υπαίτιο είναι το ανασφάλιστο όχημα).

Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι η ίδια με τη διαδικασία που πρέπει να κάνετε αν τρακάρετε με ασφαλισμένο όχημα.

Πολύ πιθανόν το ανασφάλιστο όχημα να σας προτείνει να «τα βρείτε» χωρίς τις ασφαλιστικές εταιρείες και την κλήση της τροχαίας, καθώς ο ίδιος θα έχει βαρύτατες ποινές και πρόστιμα λόγω ανασφάλιστου οχήματος.

Μην το δεχτείτε σε καμία περίπτωση, καθώς πέρα ότι έτσι συναινείτε με τον τρόπο σας στη μη τιμωρία των ανασφάλιστων οχημάτων, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μπλέξετε και να μην αποζημιωθείτε ποτέ.

Κρατήστε τα στοιχεία του άλλου οδηγού και καλέστε άμεσα την τροχαία και τη φροντίδα ατυχήματος της δικής σας ασφαλιστικής.

Σε περίπτωση που δεν έχετε την κάλυψη από ανασφάλιστο, τότε η διαδικασία θα πάει μέσα από το Επικουρικό Κεφάλαιο και μπορεί να διαρκέσει έως και 24 μήνες.

4Είχα ένα ατύχημα και υπαίτιο είναι το όχημά μου – Θα αποζημιωθώ για τις δικές μου ζημιές;

Αν εμπλακείτε σε ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα, τότε η ασφαλιστική θα αποζημιώσει το άλλο αυτοκίνητο στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Τις δικές σας ζημιές θα πρέπει να τις καλύψετε εσείς.

Αν όμως έχετε μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου (ιδίες ζημιές) τότε η δική σας ασφαλιστική θα αποζημιώσει τόσο το άλλο αυτοκίνητο όσο και το δικό σας!

5Τι είναι η απαλλαγή στη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Η απαλλαγή στα συμβόλαια που αφορούν την μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η συμμετοχή που έχετε στο ποσό της ζημιάς, σε περίπτωση δικής σας υπαιτιότητας και ενεργοποίηση της μικτής.

Αν δηλαδή έχετε μικτή ασφάλεια με απαλλαγή 300€ και προξενήσετε ένα ατύχημα και οι δικές σας ζημιές έχουν κόστος 5000€, τότε εσείς θα πληρώσετε 300€ και τα υπόλοιπα η ασφαλιστική σας εταιρεία.

Στο άλλο όχημα θα αποζημιώσει κανονικά την αξία που πρέπει όπως αν θα είχατε απλή βασική ασφάλεια.

6Οδηγούσα και ράγισε το τζάμι – Υπάρχει περίπτωση να επιδιορθωθεί δωρεάν;

Αν έχετε στο συμβόλαιό σας την κάλυψη για θραύση κρυστάλλων, τότε η ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει ένα ποσό για την επιδιόρθωση του παρμπρίζ ή θα σας το επιδιορθώσει/αλλάξει δωρεάν – ανάλογα τι αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Συνήθως η κάλυψη για θραύση κρυστάλλων προσφέρει δωρεάν επιδιόρθωση/αλλαγή σε συνεργαζόμενα συνεργεία και αποζημίωση με μια μικρή απαλλαγή αν θέλετε να το αλλάξετε/επιδιορθώσετε σε συνεργείο δική σας επιλογής.

Μην ξεχνάτε να προσθέτετε την κάλυψη για θραύση κρυστάλλων καθώς με ελάχιστο ετήσιο κόστος, έχετε τη δυνατότητα σε περίπτωση που σπάσει ή ραγίσει κάποιο κρύσταλλο, να αποζημιωθείτε και να το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα δίχως κόστος!

7Οδηγούσα ενώ είχα καταναλώσει αλκοόλ και είχα εμπλοκή σε ατύχημα – Τι θα συμβεί τώρα;

Κατ’αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε άλλη μια φορά, ότι οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εφόσον φταίτε για το ατύχημα, η ασφαλιστική σας θα καλύψει τις ζημιές στο άλλο αυτοκίνητο όμως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον σας για να επιστρέψετε το ποσό της αποζημίωσης που καταβλήθηκε.

Από την στιγμή που υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών, η ασφαλιστική σας κάλυψη δεν υφίσταται.

Πέρα από αυτό, θα έχετε επίσης πρόστιμο από την τροχαία καθώς και ποινικές κυρώσεις.

8Έμεινε το αυτοκίνητό μου από βλάβη – Με καλύπτει η φροντίδα ατυχήματος;

Η φροντίδα ατυχήματος σας καλύπτει αποκλειστικά και μόνο όταν το αυτοκίνητο έχει βλάβη μετά από κάποιο ατύχημα.

Αν το αυτοκίνητο παρουσίασε βλάβη στα ξαφνικά, όπως για παράδειγμα ένα μηχανικό πρόβλημα, τότε η φροντίδα ατυχήματος δεν σας καλύπτει.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχετε την οδική βοήθεια – Μια εξτρά κάλυψη που σας δίνει τη δυνατότητα να καλείτε την οδική βοήθεια για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει το όχημά σας με αποτέλεσμα να μείνει ακινητοποιημένο.

9Αγόρασα ένα μεταχειρισμένο όχημα και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει ακόμα υπόλοιπο 4 μηνών στην ασφάλεια του – Ισχύει και για εμένα;

ΟΧΙ! Θα πρέπει να κάνετε άμεσα καινούργια ασφάλεια αυτοκινήτου στα δικά σας στοιχεία με την καινούργια άδεια του οχήματος.

Η προηγούμενη ασφάλιση λήγει αυτεπάγγελτα 30 ημέρες μετά τη μεταβίβαση του οχήματος στον νέο ιδιοκτήτη.

10Μου σπάσανε το τζάμι και κλέψανε το τιμόνι του αυτοκινήτου και τον λεβιέ του αυτοκινήτου – θα αποζημιωθώ από την ασφαλιστική;

Εφόσον έχετε την κάλυψη για μερική κλοπή αυτοκινήτου, τότε ναι, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα σας αποζημιώσει τα 2 αυτά πράγματα καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Η ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου χωρίζεται σε μερική και ολική και σας προτείνουμε να έχετε και τις 2 καλύψεις στο συμβόλαιό σας.

Για να είναι έγκυρη η διαδικασία, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλλει μήνυση στο αστυνομικό τμήμα κατά αγνώστων καθώς και δήλωση κλοπής.

11Υπάρχουν φυσικές καταστροφές ή βανδαλισμοί στο όχημά μου – Θα αποζημιωθώ κι αν ναι πως;

Αν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο υπάρχει η κάλυψη για φυσικά φαινόμενα και βανδαλισμούς τότε ναι θα αποζημιωθείτε αντίστοιχα από την ασφαλιστική σας εταιρεία με ανώτερα ποσά αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιό σας.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε άμεσα τη φροντίδα ατυχήματος για καταγραφή του συμβάντος και να πάρετε σφραγισμένο αντίγραφο από την ΕΜΥ σχετικά με τα φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή σας την ώρα και ημερομηνία που έγινε το συμβάν.

Οι συνεργασίες μας