οδηγηση υπο καταιγιδα πως πρεπει να συμπεριφερθειτε στο δρομο

Οδήγηση υπό καταιγίδα: Πως πρέπει να συμπεριφερθείτε στο δρόμο

Η οδήγηση υπό καταιγίδα ή δυνατή βροχή, δεν είναι κάτι σπάνιο ειδικά κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες όπου έχουμε τα δυνατά και ξαφνικά μπουρίνια.

Η οδήγηση υπό δυνατή βροχή χρειάζεται προσοχή και έχει τους δικούς της κανόνες, έτσι ώστε να φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.

Αν γνωρίζετε ότι θα οδηγήσετε υπό δυνατή βροχή, τότε μια μικρή προετοιμασία στο σπίτι ίσως σας βοηθήσει αρκετά κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι μπορείτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε μια διαδρομή υπό βροχή καθώς και πως πρέπει να συμπεριφερθείτε, αν αντιμετωπίσετε δυνατή βροχή στο δρόμο σας.

Check list πριν ξεκινήσετε

Στην περίπτωση που γνωρίζετε ότι θα οδηγήσετε ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής υπό βροχή, τότε καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές και να ετοιμάσετε το όχημά σας για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσετε.

 

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι σημαντικό να βρίσκονται σε άριστη λειτουργική κατάσταση καθώς είναι αυτοί που θα απομακρύνουν το νερό από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας και θα σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε καλή ορατότητα.

Αν οι υαλοκαθαριστήρες και τα λάστιχά τους έχουν να αλλαχτούν καιρό, τότε πολύ πιθανόν θα έχουν ξεραθεί και δεν θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Αλλάξτε τα λαστιχάκια των υαλοκαθαριστήρων τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο έτσι ώστε να διατηρείτε πάντα την λειτουργικότητά τους.

 

Γέμισμα αυτοκινήτου με καύσιμα

Μια διαδρομή υπό καταρρακτώδη βροχή μπορεί να κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Πριν ξεκινήσετε, γεμίστε το αυτοκίνητό σας με καύσιμα έτσι ώστε αν βρεθείτε εγκλωβισμένοι σε κάποιο δρόμο να είστε γεμάτοι από καύσιμα και να μπορείτε να χρησιμοποιείτε όλες τις λειτουργίες του οχήματος.

 

Έλεγχος ελαστικών

Έλεγχος ελαστικών

Τα ελαστικά θα πρέπει να βρίσκονται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάστασή τους – αυτό σημαίνει ιδανική πίεση λειτουργίας και μικρή φθορά.

Ειδικά σε καταστάσεις όπως η έντονη βροχή, τα φθαρμένα ελαστικά χάνουν τις ιδιότητές τους και είναι πολύ εύκολο να χαθεί η πρόσφυση στο δρόμο.

Να ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας κι αν έχουν φθαρεί αρκετά, να προβαίνετε σε άμεση αντικατάστασή τους.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή σας όταν οδηγάτε υπό βροχή, καθώς ένα φθαρμένο ελαστικό δεν θα μπορέσει να φρενάρει εγκαίρως και πολύ πιθανόν θα χάσει πολύ εύκολα την πρόσφυσή του αν βρεθεί σε επαφή με αρκετό νερό.

 

Πως να συμπεριφέρεστε όταν βρίσκεστε υπό καταρρακτώδη βροχή

Αφού έχετε ετοιμάσει το αυτοκίνητό σας και ξεκινάτε το ταξίδι σας, δυστυχώς στη διάρκεια της διαδρομής συναντάτε την δυνατή βροχή που είχατε δει στην πρόγνωση του καιρού.

Εδώ η ψυχραιμία σας και η άμεση αντιμετώπισή της θα παίξει κύριο ρόλο.

 

Άνοιγμα φώτων

Άνοιγμα φώτων

Σε συνθήκες καταιγίδας η ορατότητα είναι αρκετά περιορισμένη. Ανοίξτε τα φώτα σας στην μεσαία σκάλα και αφήστε τα ανοιχτά για όσο διαρκεί η χαμηλή ορατότητα και η δυνατή βροχή.

 

Χαμηλή ταχύτητα

Αν και είναι ευκόλως εννοούμενο, θα πρέπει να μειώσετε την ταχύτητά σας και να προσαρμόσετε το όχημά σας σε μια μικρότερη ταχύτητα όπου αντεπεξέρχεται καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες οδήγησης.

 

Αφήστε περισσότερο χώρο μπροστά και πίσω σας

αφηστε περισσοτερο χωρο μπροστα και πισω σας

Στη δυνατή βροχή τα μέτρα φρεναρίσματος αυξάνονται – γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να αφήσετε περισσότερο χώρο μπροστά και πίσω σας έτσι ώστε αφενός να έχετε περισσότερα μέτρα για να σταματήσετε σε ένα ενδεχόμενο φρενάρισμα και αφετέρου να δώσετε την ίδια δυνατότητα στα οχήματα που βρίσκονται πίσω από εσάς.

 

Μην ανάβετε το πίσω φως ομίχλης εκτός κι αν είναι απαραίτητο

Εκτός κι αν η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη, το πίσω φως ομίχλης μπορεί να μπερδέψει τους οδηγούς που βρίσκονται πίσω από εσάς, με το φως του στοπ.

Ανάψτε το πίσω φως ομίχλης μόνο αν είναι απαραίτητο – αν δηλαδή οι συνθήκες ορατότητας είναι πολύ χαμηλές.

 

Προσοχή στα μεγαλύτερα οχήματα και τις νταλίκες

Τα μεγαλύτερα οχήματα, όπως οι νταλίκες και τα φορτηγά, είναι ποιο επικίνδυνα σε αυτές τις συνθήκες οδήγησης και επίσης «πετάνε» περισσότερα νερά κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Θα πρέπει να προσέξετε καθώς οδηγώντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες σίγουρα θα βρεθείτε δίπλα δίπλα με κάποιο μεγάλο όχημα.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι υπάρχει πιθανότητα να σας πεταχτούν αρκετά νερά στα τζάμια του αυτοκινήτου σας.

 

Ανοίξτε το A/C για να μη θολώνουν τα τζάμια σας

ανοιξτε το ac για να μη θολωνουν τα τζαμια

Σε αυτές τις συνθήκες οδήγησης, το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να συμβεί είναι θολώσουν τα τζάμια σας και να μην βλέπετε τίποτα!

Λόγω της άμεσης διαφοράς θερμοκρασίας από τη βροχή που ξεκίνησε, τα θολωμένα τζάμια είναι πολύ συνηθισμένα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Φροντίστε να ανοίξετε έγκαιρα το A/C του αυτοκινήτου σας και να έχετε μια ροή αέρα προς τα μπροστά και πίσω τζάμια έτσι ώστε να παραμένουν καθαρά και να σας προσφέρουν μεγάλη ορατότητα.

 

Τι πρέπει ακόμα να προσέξετε

Πέρα από όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα πρέπει να έχετε κατά νου ακόμα ότι οι αποστάσεις σε αυτές τις ακραίες οδηγικές καταστάσεις μεγαλώνουν – για παράδειγμα ένα φρενάρισμα που κανονικά χρειαζόταν 20 μέτρα για να ακινητοποιηθεί το όχημα, τώρα αντίστοιχα μπορεί να χρειάζεται ακόμα και 40 μέτρα – δηλαδή διπλάσια απόσταση!

Ακόμα, υπάρχουν αρκετά κρυφά σημεία του δρόμου που μαζεύουν αρκετά νερό και δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά – αυτά τα σημεία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς όταν περάσει το αυτοκίνητο από εκεί με ταχύτητα, είναι πολύ πιθανόν στιγμιαία να χάσετε την πρόσφυση με το δρόμο.

Οι συμβουλές προστασίας από καιρικά φαινόμενα έχουν σκοπό να σας προστατέψουν και να προσφέρουν μια ασφαλή οδήγηση.

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγάτε υπό δυνατή βροχή και καταιγίδα καθώς αρκετά πράγματα που γνωρίζατε για την οδήγηση σε στεγνό δρόμο, τώρα καταρρίπτονται!

☞ Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου από 6,20€/μήνα ΕΔΩ!