οδηγωντας με προσοχη το χειμωνα

Συμβουλές προστασίας από καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και αρκετές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφών σε αυτοκίνητα και ακίνητη περιουσία.

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα γεγονότα του καλοκαιριού, όπου με τους τρομερούς ανεμοστρόβιλους που πλήξανε την Χαλκιδική, είδαμε ακόμα και τροχόσπιτα στον αέρα!

Εδώ θα δούμε μερικές συμβουλές για το τι να προσέχετε τον χειμώνα στο δρόμο και πως να ασφαλίσετε το όχημά σας!

 

Αν υπάρχει έκτακτο δελτίο, καλύτερα να μείνεις σπίτι!

Αν υπάρξει ανακοίνωση για ακραία φαινόμενα και δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ανάγκη να κυκλοφορήσεις, τότε είναι καλύτερα να μείνεις σπίτι!

Όχι μόνο θα προστατευθείς αλλά αν κυκλοφορήσεις ενώ υπάρχει απαγόρευση, τότε η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να μην σε αποζημιώσει!

Ενώ εσύ θα έχεις κανονικά ενεργό συμβόλαιο ασφαλιστικής κάλυψης του αυτοκινήτου σου, αν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για να μην υπάρξει κυκλοφορία στους δρόμους και εσύ κυκλοφορήσεις, τότε η ασφαλιστική μπορεί να μην σε αποζημιώσει σε τυχόν ζημιές!

 

Τι να κάνετε αν ένα δέντρο προκαλέσει ζημιές στο αυτοκίνητό σας;

Αρκετές φορές έχουμε δει δέντρα να πέφτουν σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και να τα καταστρέφουν ολικώς ή μερικώς.

Μην ανησυχείτε όμως εφόσον έχετε πλήρη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου ή προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα!

Η μικτή ασφάλεια είναι μια προαιρετική κάλυψη και στην ουσία σας ασφαλίζει για οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να γίνει στο όχημά σας, ακόμα κι αν φταίτε ή όχι!

Συνήθως η μικτή ασφάλεια έρχεται με μια μικρή απαλλαγή – δηλαδή πληρώνετε ένα μικρό ποσό εσείς (της τάξης των 300-500€) και την υπόλοιπη ζημιά την αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία.

Έτσι, αν πάθετε ζημιά από χαλάζι, πτώση δένδρου ή υπερβολικό χιόνι τότε η μικτή ασφάλεια θα σας αποζημιώσει και θα σας καλύψει 100%.

Συνήθως το κόστος για μικτή ασφάλεια είναι περίπου 20% παραπάνω επί του ασφαλιστήριου συμβολαίου σας.

 

Τι να κάνετε αν γλιστρήσετε πάνω σε ένα όχημα ή το άλλο όχημα σε εσάς

Αν ένα άλλο όχημα πέσει επάνω σας, τότε θα σας αποζημιώσει σύμφωνα με την αστική ευθύνη που είναι ασφαλισμένος.

Δεν έχει σημασία δηλαδή αν το ατύχημα έγινε υπό ακραίες καιρικές συνθήκες ή όχι.

Από την άλλη, αν βρείτε το παρκαρισμένο όχημά σας χτυπημένο και δε γνωρίζετε ποιος το έκανε και δεν υπάρχει κανένα σημείωμα, τότε η μόνη σας ελπίδα να αποζημιωθείτε είναι να έχετε την πλήρη μικτή κάλυψη.

 

Τι να κάνετε αν προκαλέσετε ατύχημα σε ειδικές συνθήκες όπως πάγο και βροχή

Αν προκαλέσετε ατύχημα κάτω υπό ειδικές συνθήκες, δηλαδή έντονη χιονόπτωση, βροχόπτωση, δυνατός αέρας, κ.ο.κ. τότε ισχύουν ακριβώς ό,τι ισχύουν και για την περίπτωση που οι συνθήκες είναι ιδανικές δίχως δηλαδή τα ακραία φαινόμενα.

Αν προκαλέσετε εσείς το ατύχημα, θα πρέπει να αποζημιώσετε το άλλο όχημα μέσω της ασφάλειας αυτοκινήτου που έχετε.

Αν σας χτυπήσουν και φταίει η άλλη πλευρά, τότε θα αιτηθείτε αποζημίωση που θα πρέπει να καλύψει η ασφαλιστική του εταιρεία.

Αν , τέλος, το όχημα που σας χτύπησε είναι ανασφάλιστο, τότε θα αποζημιωθείτε μεν από το επικουρικό ταμείο, το οποίο όμως στη συνέχεια θα στραφεί ενάντια στο άλλο όχημα καθώς είναι παράνομο να κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα στους δρόμους.

Γενικώς χρειάζεστε ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγάτε κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως βροχή, πάγο, ομίχλη ή δυνατός αέρας.

Οι επικίνδυνες αυτές συνθήκες προκαλούν τα περισσότερα ατυχήματα που τις περισσότερες φορές επιφέρουν και τραυματισμούς λόγω της σφοδρότητας.

Μην ξεχνάτε πως το φρενάρισμα στο χιόνι ή την βροχή δεν έχει καμία σχέση με το φρενάρισμα σε ένα στεγνό δρόμο – οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε την εξτρά απόσταση που απαιτείτε.