πως να ξεμυρισει το σπιτι μετα απο φωτια
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 λεπτά

Πως να ξεμυρίσει το σπίτι μετά από φωτιά

Μια πυρκαγιά στο σπίτι μπορεί να είναι μια καταστροφική εμπειρία για τους ενοίκους του. Το πρώτο και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να εξασφαλίσετε την ασφάλεια τη δική σας αλλά και των μελών της οικογένειας σας.

Εφόσον λοιπόν έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση και μπορείτε πλέον να εισέλθετε στην οικία σας το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας για να γίνει φωτογράφιση των ζημιών και καταμέτρηση όλων όσων έχουν καταστραφεί. Αυτό θα γίνει εννοείτε εφόσον έχετε ασφαλίσει το σπίτι σας για πυρκαγιά.

Σε αυτή την περίπτωση δικαιούστε αποζημίωση μέχρι το πόσο που έχει συμφωνηθεί με την ασφαλιστική σας εταιρεία και καλύπτει ζημιές από ανάφλεξη, πυρκαγιά, έκρηξη λέβητά και όλες τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν στην προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά όπως και τα έξοδα πυρόσβεσης.

Πως θα καθαρίσεις το σπίτι σου μετά την πυρκαγιά

Αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες με την ασφαλιστική και πάρετε το ελεύθερο και προχωρήσετε στην καθαριότητα του σπιτιού είναι δέουσας σημασίας το να είστε σωστά προετοιμασμένοι.

Θα μπείτε στο χώρο καλυμμένοι πλήρως, δηλαδή θα φοράτε:

  • Μακριά ρούχα
  • Γάντια
  • Μάσκα στο πρόσωπο
  • Προστατευτικά γυαλιά (για να μην εισχωρήσει στάχτη στα μάτια σας)
  • Χοντρά παπούτσια (για να μην πατήσετε σπασμένα γυαλιά εκτεθειμένα καρφιά ή οτιδήποτε άλλο)

Όλος αυτός ο εξοπλισμός θα σας προστατεύσει από τη σκόνη, τους ρύπους και τα χημικά που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν εμποτιστεί στα αντικείμενα του σπιτιού και τους τοίχους.

# Ξεκινήστε συγκεντρώνοντας όλα τα εργαλεία που πιθανών να χρειαστείτε:

  • Σκούπα χειρός και φαράσι
  • Ηλεκτρική σκούπα
  • Σακούλες σκουπιδιών
  • Πιεστικό νερού
  • Ατμοκαθαριστής
  • Σφουγγάρια
  • Πανάκια μικροϊνών
  • Διάφορα πανάκια – πατσαβούρια για καθαρισμό των επιφανειών
  • Λευκά σφουγγαράκια για τους τοίχους
  • Διαφόρων ειδών καθαριστικά για όλες τις επιφάνειες
  • Απολυμαντικά καθαριστικά και σπρέι
  • Καθαριστικό καλοριφέρ

Σίγουρα δεν μπορείτε να ξέρετε εκ των προτέρων τι ακριβώς θα χρειαστείτε σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Εμείς σας παραθέτουμε τα πιο απαραίτητα αντικείμενα.

Παρακάτω σας έχουμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την καθαριότητα του σπιτιού μετά από πυρκαγιά με κύριο γνώμονα την ασφάλεια σας.

 

# Αφαιρέστε ότι είναι κατεστραμμένο

Αρχίστε με τον καθαρισμό όλων των επιφανειών από καταστραμμένα υλικά και ερείπια όπως έπιπλα και μικροαντικείμενα. Δώστε μεγάλη προσοχή σε σπασμένα γυαλιά και φωτιστικά. Θα τα μαζέψετε σε μια ασφαλή τοποθεσία έξω από το σπίτι. Όσον αφορά τα μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα τα οποία δεν επιτρέπετε να πετάμε στους κάδους απορριμμάτων, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το δήμο σας για να τα περισυλλέξουν.

 

# Αδειάστε τα πατώματα

Αφού έχει αδειάσει το οίκημα από οτιδήποτε είναι κατεστραμμένο και δεν μπορεί να είναι πλέον χρηστικό θα προχωρήσετε σε ένα πρώτο σκούπισμα με σκούπα χειρός. Έτσι θα φύγουν τα πολλά από το πάτωμα και θα μπορέσετε να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα.

 

# Καθαρίστε έπιπλα και επιφάνειες

Χρησιμοποιείστε απλά στεγνά πανάκια σαν ένα πρώτο πέρασμα. Για να εκτιμήσετε και τι είδους ζημιά έχει γίνει. Έπειτα θα τα περάσετε με βρεγμένο πανί μικροϊνών με τα κατάλληλα καθαριστικά προϊόντα για την κάθε επιφάνεια (πχ. Λείες επιφάνειες, ξύλο, γυψοσανίδα, τζάμια και οθόνες).

 

# Αερισμός του χώρου

Αφού έχετε απομακρύνει ότι είναι επικίνδυνο, την στάχτη και τα λοιπά μικροαντικείμενα πλέον είστε ασφαλείς και μπορείτε να ανοίξετε πόρτες και παράθυρα για να αερίσετε καλά το σπίτι. Αν έχετε, χρησιμοποιείστε ανεμιστήρες που θα βοηθήσουν να εισέλθει ο καθαρός αέρας και να φύγει η καπνιά.

 

# Καθαρίστε το δάπεδο

Κάντε ένα πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα γιατί η στάχτη και η σκόνη είναι επίμονες και δεν φεύγουν εύκολα από τις επιφάνειες. Τα δάπεδα αν έχουν υποστεί ζημιές μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν. Εδώ σας δίνουμε οδηγίες για ότι μπορεί να «σωθεί». Καθαρίστε τα πατώματα προσεκτικά χρησιμοποιώντας ειδικό καθαριστικό για το δάπεδο πχ. Μωσαϊκό, πλακάκι ή ξύλο.

 

# Ελέγξτε τα υφάσματα

Με σιγουριά θα πρέπει όλα να πλυθούν στο πλυντήριο των ρούχων για να φύγει η αποκρουστική μυρωδιά της κάπνας. Για τους καναπέδες και τα χαλιά δοκιμάστε να τα καθαρίσετε με ατμοκαθαριστή και ειδικό υγρό για χαλιά και ταπετσαρίες. Αν η μυρωδιά παραμείνει θα χρειαστεί να καλέσετε για βιολογικό καθαρισμό σε καναπέδες, χαλιά, στρώματα και πολυθρόνες.

 

# Καθαρίστε τα σκεύη της κουζίνας και τις συσκευές

Εάν δεν έχουν υποστεί ζημιές πλύντε τα προσεκτικά με άφθονο σαπούνι και νερό. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε μαγειρική σόδα και λεμόνι για να καθαρίσετε τα ανοξείδωτα και να απομακρύνετε τις δυσάρεστες μυρωδιές. Προμηθευτείτε απολυμαντικά σπρέι και περάστε όλες τις επιφάνειες όπως πάγκους και ντουλάπια.

 

# Αντιμετωπίστε τον καπνό

Στην αγορά κυκλοφορούν καθαριστικά για εξουδετέρωση των οσμών από καπνό, απορρίμματα και άλλοα Χρησιμοποιείστε όπου κρίνετε απαραίτητο.

 

# Επιθεωρήστε τους τοίχους

Αν υπάρχουν σχισμές ή ρωγμές στους τοίχους και το ταβάνι θα χρειαστεί να καλυφθούν με στόκο και έπειτα οι τοίχοι να βαφτούν εκ νέου. Δώστε μεγάλη προσοχή στους τοίχους για να μην αντιμετωπίσετε θέματα με υγρασία μελλοντικά.

 

# Καθαρίστε τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ

Αφαιρέστε τα φίλτρα από τα κλιματιστικά και πλύντε με ελαφρύ σαπούνι, στεγνώστε και μετά τοποθετήστε και πάλι στη θέση τους. Καθαρίστε σχολαστικά και τις γκρίλιες. Υπάρχει ενδεχόμενο να έχει εισχωρήσει καπνός και στάχτη μέσα στο σύστημα ψύξης και να έχει μεταφερθεί και στην εξωτερική μονάδα. Εκεί θα χρειαστεί καθαρισμός από επαγγελματία.

Όσον αφορά τα καλοριφέρ υπάρχουν ειδικά καθαριστικά που ψεκάζεις από το πάνω μέρος και πέφτει η σκόνη προς τα κάτω. Καλύψτε το πάτωμα κάτω από το καλοριφέρ και κάντε την εφαρμογή. Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν μακριές βούρτσες καθαρισμού. Αυτές χρησιμοποιούνται πάντοτε στεγνές, χωρίς την προσθήκη καθαριστικού.

 

# Επαναλάβετε εκ νέου

Για να μπορέσετε να αποχωριστείτε εξ ολοκλήρου την μυρωδιά του καπνού θα χρειαστεί να επαναλάβετε μια γενική καθαριότητα του σπιτιού.

Πως να καθαρίσω τον τοίχο από κάπνα και μαυρίλα

Αν δώσατε προσοχή στην πιο πάνω λίστα θα παρατηρήσατε ότι δεν θα σας έχουμε δώσει οδηγίες για το πως να καθαρίσετε τους τοίχους.

Πιο κάτω δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα για να καθαρίσουμε τους τοίχους από κάπνα και μαυρίλα

Τι θα χρειαστούμε:

  • Καθαριστικό για καπνιά (χωρίς αμμωνία)
  • Ζεστό νερό
  • Απαλή βούρτσα
  • Σφουγγάρι

 

# Τρίψιμο με βούρτσα

Πάντα φορώντας την προστατευτική μάσκα, τα γυαλιά και τα γάντια ξεκινάμε. Για αρχή να θυμάστε ότι δεν πρέπει να ρίξουμε νερό στους τοίχους. Ξεκινάμε ενώ είναι στεγνοί και τρίβουμε με απαλή βούρτσα η με σφουγγάρι για να φύγει η σκόνη και η στάχτη.

 

# Εφαρμογή καθαριστικού

Έπειτα θα εφαρμόσουμε το καθαριστικό κατά της καπνιάς σε όλη την επιφάνεια του τοίχου. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις οδηγίες όπως αναφέρονται στη συσκευασία. Συνήθως είναι απαραίτητο να αφήσουμε το καθαριστικό να δράσει για λίγα λεπτά για να γίνει η διάσπαση.

 

# Αν παραμείνει η μαυρίλα

 Έπειτα χρησιμοποιήστε πανάκια μικροϊνών για να απομακρύνετε κηλίδες και μαυρίλα. Μπορεί να χρειαστείτε και τα λευκά σφουγγαράκια – σβηστήρες τα οποία χρησιμοποιούμε πάντα βρεγμένα. Κάντε απαλές κινήσεις και μην ασκήσετε υπερβολική πίεση γιατί μπορεί να φύγει το χρώμα του τοίχου.

 

# Ξέπλυμα και απολύμανση του τοίχου

Χρησιμοποιήστε καθαρό πανί για να ξεπλύνετε τον τοίχο με ζεστό νερό και κάποιο υγρό γενικού καθαρισμού ή απολύμανσης που θα βοηθήσει και στην απομάκρυνση της μυρωδιάς.

 

# Επανάληψη αν κριθεί απαραίτητο

Αν οι κηλίδες εξακολουθούν και παραμένουν ορατές επαναλάβετε την διαδικασία καθαρισμού από την αρχή. Μπορείτε να δοκιμάσετε και εναλλακτικό καθαριστικό προϊόν αν δεν μείνατε ικανοποιημένοι.

Τέλος αν επαναλάβατε τη διαδικασία πολλές φορές αλλά οι κηλίδες επιμένουν ίσως δεν μπορέσετε να το αποφύγετε και χρειαστεί να βάψετε τους τοίχους.

Τι να προσέχεις για να αποφύγεις μελλοντικούς κινδύνους

Για να αποφύγετε μελλοντικούς κινδύνους από πυρκαγιά πρέπει να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα όπως:

 

# Ασφάλεια Σπιτιού για παν ενδεχόμενο

Η ασφάλεια σπιτιού προσφέρει προστασία και ηρεμία στον ιδιοκτήτη, καθώς σας αποζημιώνει τις ζημιές που μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς ή βραχυκυκλώματος.

Μελετήστε καλά τους όρους μιας ασφάλειας για να δείτε αναλυτικά τι καλύπτεται και τι όχι. Η ασφάλεια σπιτιού για φωτιά είναι συνήθως στις καλύψεις που προσφέρουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες εξ’αρχής ενώ αντίθετα η κάλυψη σεισμού είναι εξτρά και πρέπει να την επιλέξετε εσείς – ενώ υπάρχει και επιπλέον χρέωση ανάλογα τη χρονολογία του σπιτιού και τα τ.μ. του.

 

# Σύστημα πυρασφάλειας

Αν δεν έχετε ίσως ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε ένα. Επενδύστε σε ένα σύστημα πυρασφάλειας για να είστε σίγουροι ότι θα είστε ασφαλείς.

 

# Επισκευή ζημιών

Εάν υπάρχουν ορατές ζημιές στο σπίτι σας φροντίστε άμεσα να τις διορθώσετε για να αποφύγετε οποιαδήποτε περαιτέρω δυσάρεστη κατάσταση όπως πχ. Υγρασία.

 

# Καθαρίστε το τζάκι και την καμινάδα

Καλέστε τους επαγγελματίες να καθαρίσουν το τζάκι και την καμινάδα. Πολλά δυσάρεστα συμβάντα μπορούν να προληφθούν με την σωστή προετοιμασία.

 

# Ηλεκτρική εγκατάσταση

Ελέγξετε τα ηλεκτρικά του σπιτιού για να αποφύγετε κάποιο πιθανό βραχυκύκλωμα. Ένας επαγγελματίας ηλεκτρολόγος θα σας βοηθήσει.

 

# Ελέγξτε τα εύφλεκτα υλικά  

Αποθηκεύστε τα εύφλεκτα υλικά με ασφάλεια μακριά από πηγές θερμότητας ή φλόγας.

 

# Σωστή ενημέρωση

Εκπαιδεύστε όλα τα μέλη της οικογενείας τον τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Δώστε μεγάλη σημασία στην προστασία από πυρκαγιές.

Μια πυρκαγιά στο σπίτι είναι από τα πιο δυσάρεστα που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια οικογένεια. Συγκεντρώστε τις δυνάμεις σας και ξεκινήστε. Ο καθαρισμός του σπιτιού μετά από ότι έχει συμβεί θα είναι ψυχοφθόρος όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει.

Η πρόληψη παραμένει πάντα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Εκπαιδευτείτε εσείς και τα μέλη της οικογένειας σας με κύριο μέλημα την ασφάλεια όλων. Λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψτε το σπίτι και την περιουσία σας.