δεν θυμαμαι ποτε περασα κτεο

Δεν θυμάμαι πότε πέρασα έλεγχο ΚΤΕΟ – Πως θα το δω

Ο έλεγχος ΚΤΕΟ είναι υποχρεωτικός τόσο για αυτοκίνητα όσο και για τις μηχανές. Διενεργείτε πρώτη φορά στα 4 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του οχήματος και έπειτα κάθε 2 έτη.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που δεν θυμάστε πότε περάσατε ΚΤΕΟ και πρέπει να κάνετε επανέλεγχο; Ποιο το πρόστιμο για εκπρόθεσμο τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ και πότε περνάω ΚΤΕΟ τελικά;

 

Έλεγχος ΚΤΕΟ – Πότε πέρασα

Είναι πολύ εύκολο να βρείτε πότε περάσατε ΚΤΕΟ, με 2 τρόπους.

Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να δείτε το φύλλο ελέγχου που σας έδωσαν, την τελευταία φορά που κάνατε έλεγχο. Εκεί αναγράφει μέχρι πότε ισχύει το τεχνικό δελτίο και πότε πρέπει να ξανά επισκεφθείτε ένα ΚΤΕΟ για επανέλεγχο.

Θυμηθείτε ότι ο πρώτος έλεγχος είναι στα 4 χρόνια και έπειτα κάθε 2 χρόνια οι επανέλεγχοι. Για τα ταξί, ο έλεγχος γίνεται κάθε χρόνο ακόμα και για τα καινούργια οχήματα!

Ο δεύτερος τρόπος είναι να δείτε online, από κάποια εταιρεία ΚΤΕΟ, πότε πρέπει να ξανά περάσετε από τεχνικό έλεγχο.

Για παράδειγμα το ΙΚΤΕΟ Ηρακλείου παρέχει μια online εφαρμογή, που με βάση την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος μπορείτε να δείτε πότε πρέπει να περάσετε ΚΤΕΟ.

Από την ημερομηνία που πρέπει να περάσετε από έλεγχο, έχετε ±7 ημέρες. Αν η ημέρα είναι αργία, τότε έχετε περιθώριο μέχρι την πρώτη εργάσιμη!

Μαζί με τον τεχνικό έλεγχο, γίνεται και έλεγχος καυσαερίων όπου το δελτίο ελέγχου που παραλαμβάνεται στο τέλος της διαδικασίας, αντικαθιστά την κάρτα καυσαερίου για 1 χρόνο.

Πρόστιμο για μη εμπρόθεσμο έλεγχο ΚΤΕΟ

Τα πρόστιμα για μη εμπρόθεσμο έλεγχο ΚΤΕΟ διαμορφώνονται ανάλογα τον τύπο του οχήματος και τις ημέρες καθυστέρησης.

Για ΙΧ αυτοκίνητο και για έως 30 ημέρες καθυστέρηση, το πρόστιμο είναι 16€ . Για 1 έως 6 μήνες, το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 33€ ενώ καθυστέρηση άνω των 6 μηνών επισύρει πρόστιμο ύψους 65€.

Στις μηχανές, τα αντίστοιχα πρόστιμα είναι 10€ / 20€ / 41€ για τις ίδιες ακριβώς περιόδους καθυστέρησης.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η μη κατοχή του δελτίου τεχνικού ελέγχου, σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου επισύρει πρόστιμο 400€ που μπορεί να μειωθεί στα 50€ αν προσκομίσετε δελτίο τεχνικού ελέγχου εντός 10 ημερών.

 

Τι πρέπει να έχεις μαζί σου για τον έλεγχο

Για τον έλεγχο του ΚΤΕΟ, θα πρέπει να έχεις μαζί σου την άδεια κυκλοφορίας, την ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το προηγούμενο δελτίο ελέγχου εφόσον έχεις ξαναπεράσει ΚΤΕΟ και δεν είναι 1η φορά καθώς και κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Σε περίπτωση κατάθεσης πινακίδων, αν το δελτίο ΚΤΕΟ είναι ήδη σε ισχύ αλλά θα έχει λήξει όταν θα κάνετε άρση της ακινησίας, τότε εντός των πρώτων 15 ημερών θεωρείται εμπρόθεσμος ο τεχνικός έλεγχος από την άρση της ακινησίας.