Ασφάλεια μηχανής

Πως να επιλέξετε την κατάλληλη ασφάλεια μηχανής

Επιλέγοντας το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τη μηχανή σας, είναι μια δύσκολη απόφαση όπως όταν επιλέγατε την ίδια την μηχανή!

Οι ασφάλειες μηχανής περιλαμβάνουν αρκετές διαφορετικές καλύψεις ανάλογα την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε την επιλογή σας.

Θα πρέπει να βρείτε μια εταιρεία να ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας αλλά και να καλύπτει όλες τις βασικές και μη καλύψεις του συμβολαίου σας.

Εδώ θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό για το πως να επιλέξετε το καταλληλότερο ασφαλιστήριο μηχανής ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα καθώς και να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή, με όσο το δυνατόν περισσότερες καλύψεις.

prosfora

Βασικά στοιχεία κάλυψης σε μια ασφάλεια μηχανής

Οι καλύψεις σε σχέση με το αυτοκίνητο είναι πάνω κάτω οι ίδιες, καθώς τα ανώτατα ποσά αποζημίωσης είναι ακριβώς τα ίδια.

Τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια μηχανής δεν περιλαμβάνουν εξτρά παροχές όπως νομική κάλυψη και οδική βοήθεια – αυτά είναι κάτι που καλό είναι να τα προσθέσετε εσείς εξτρά ώστε να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας!

Η βασική ασφάλιση ευθύνης καλύπτει σωματικές και υλικές βλάβες που ενδεχομένως να προκαλέσετε σε τρίτους με δική σας ευθύνη.

Δεν καλύπτει όμως ζημίες που θα γίνουν στη δική σας μηχανή.

Γενικότερα, σε αντίθεση με την ασφάλεια αυτοκινήτου, οι ασφάλειες μηχανών δεν παρέχουν πακέτα για πλήρη μικτή ασφάλεια – που σημαίνει ότι καλύπτουν τα πάντα, φταίτε ή όχι!

 

Κάλυψη για εξτρά αξεσουάρ

Τα εξτρά αξεσουάρ σε μια μηχανή όπως μπάρες χρωμίου, φώτα, ρυμουλκούμενα, κ.α. συνήθως δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρεία, εκτός κι αν έχουν ασφαλιστεί ξεχωριστά.

Πάντα να ενημερώνετε τον ασφαλιστή σας αν θέλετε να ασφαλίσετε εξτρά εξοπλισμό. Αν γίνει κάποια στραβή και σας τρακάρει κάποιο όχημα και η μηχανή σας βγει εκτός λειτουργίας και δεν επισκευάζεται, η ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει αποκλειστικά για την βασική έκδοση της μηχανής δίχως τα πρόσθετα αξεσουάρ.

prosfora

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια μηχανής

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και την τιμή της ασφάλειας της μηχανής σας.

Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία του οδηγού, το ιστορικό ατυχημάτων, η μοτοσυκλέτα που θα ασφαλιστεί (μεγαλύτερο ασφάλιστρο έχουν οι σπορ μηχανές και μικρότερο τα πιο μικρά scooterπόλης), τον τόπο διαμονής (μικρότερα ασφάλιστρα στα χωριά, μεγαλύτερα στις μεγαλύτερες πόλεις).

Οι παραπάνω παράγοντες θα καθορίσουν το κόστος του συμβολαίου σας – οι χρηματικές διαφορές μπορεί να είναι ακόμα και κοντά στο 30%!

 

Συμβουλές ασφάλειας μηχανής, με γνώμονα το κόστος συμβολαίου

Όπως συμβαίνει και με την ασφάλεια αυτοκινήτου, η διατήρηση ενός καλού μητρώου οδήγησης όπως το να μην έχετε ατυχήματα που να ευθύνεστε τα τελευταία χρόνια, μετράει πάρα πολύ στην τελική αξιολόγηση της ασφαλιστικής εταιρείας, ως προς το κόστος της ασφάλειας.

Επιπλέον, ορισμένοι ασφαλιστές προσφέρουν εξτρά εκπτώσεις αν ασφαλίζετε περισσότερα από ένα οχήματα στην ίδια εταιρεία.

Μην ξεχνάτε επίσης πως οι οδηγοί κάτω των 25 συνήθως πληρώνουν περισσότερα ασφάλιστρα ενώ όσοι διαθέτουν δίπλωμα για λιγότερο από 1 χρόνο, τότε πληρώνουν εξτρά επασφάλιστρο.

Πριν κάνετε την τελική σας επιλογή για φθηνή ασφάλεια μηχανής, δείτε όλες τις διαθέσιμες εταιρείας καθώς και τις καλύψεις που σας προσφέρουν.

Μια κάλυψη που ενδεχομένως πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο συμβόλαιό σας, είναι η οδική βοήθεια ανεξαιρέτου ατυχήματος – δηλαδή να έχετε οδική βοήθεια ακόμα και σε περίπτωση δικής σας βλάβης στη μηχανή.

prosfora

Τρίμηνη ασφάλεια μηχανής

Για τις μηχανές προβλέπονται ειδικά σχεδιασμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια, που έχουν διάρκεια τρεις μήνες.

Η τρίμηνη ασφάλεια μηχανής βοηθάει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που κινούν τις μηχανές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή κάποια άλλη εποχή.

Για παράδειγμα υπάρχουν αναβάτες που έχουν 2-3 μηχανές και κάποιες από αυτές τις κινούν μόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης για ειδικές εκδρομές.

Εκεί η τρίμηνη ασφάλεια μηχανής είναι η ιδανική επιλογή γι’αυτούς!

Μην ξεχνάτε όμως ότι μια 3μηνη ασφάλεια μηχανής θα σας κοστίσει περισσότερο σε αντιστοιχία με μια ετήσια ασφάλεια – αν για παράδειγμα δηλαδή αγοράσετε 4 3μηνες ασφάλειες μηχανής αντί για μια ετήσια.

Γι’αυτό το λόγο προβείτε σε τρίμηνο ασφαλιστήριο μόνο αν κινείτε τη μηχανή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, αν σας δυσκολεύει η προπληρωμή του ετήσιου ασφάλιστρου, στην Cosmote Insurance μπορείτε να πληρώνετε μήνα-μήνα το ετήσιο ασφαλιστήριο, με άτοκες δόσεις στην πιστωτικά σας κάρτα!

prosfora

Ασφάλεια μηχανής για ένα μήνα

Αν ακόμα και η τρίμηνη ασφάλεια μηχανής σας φαίνεται πολύ μεγάλο χρονικά, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε ασφάλεια μηχανής για ένα μήνα.

Υπάρχουν εταιρείες που θα σας συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο μηχανής ακόμα και για 30 ημέρες.

 

Ασφάλεια μηχανής με κλοπή

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν τις μηχανές και τα μηχανάκια για κλοπή, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους επίδοξους ληστές.

Θα πρέπει να φροντίσετε με ιδία μέσα για την προστασία της περιουσίας σας με ειδικές απαραβίαστες κλειδαριές καθώς και «κουλούρα» για τη μέγιστη προστασία.

Κάντε μια αναζήτηση στην InsuranceMarketκαι δείτε αν ανάλογα τη μηχανή και το μέγεθός της, μπορεί κάποια ασφαλιστική εταιρεία να σας καλύψει με προστασία κλοπής!

 

Ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα

Αρκετοί -κυρίως νέοι – αναζητάνε πως μπορούν να ασφαλίσουν το μηχανάκι τους (ιδιαίτερα σε κωμοπόλεις και χωριά) χωρίς να έχουν οι ίδιοι το δίπλωμα που χρειάζεται από το νόμο για την οδήγησή του.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία ασφαλιστική εταιρεία δε θα σας ασφαλίσει το μηχανάκι, αν ο οδηγός δε διαθέτει δίπλωμα μηχανής.

Πέρα ότι είναι πολύ επικίνδυνο να οδηγείτε χωρίς δίπλωμα, είναι κάτι που απαγορεύεται ρητά και από τους νόμους της χώρας μας.

Online ασφάλεια μηχανής

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και κάνοντας μια εξονυχιστική έρευνα αγοράς, θα δείτε αρκετές εταιρείες που προσφέρουν την «πιο φθηνή ασφάλεια μηχανής». Ποια είναι όμως η ιδανική επιλογή σας;

Αυτό που σας προτείνουμε είναι να επισκεφθείτε το Insurancemarket.gr όπου αυτομάτως θα δείτε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τα πακέτα που προτείνουν για εσάς και το όχημά σας.

Στο Insurancemarket.gr, το μεγαλύτερο online ασφαλιστικό γραφείο, θα βρείτε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και μαζί κριτικές από αληθινούς πελάτες!

prosfora